
Światowy Dzień Walki z otyłością
23 października, 2015W sobotę obchodzimy Światowy Dzień Walki z Otyłością. Nadwaga to jeden z rosnących problemów społecznych w Polsce. Cierpi na nią 61 proc. mężczyzn i 45 proc. kobiet (według danych Ministerstwa Zdrowia). Problem ten dotyczy także już co piątego dziecka w wieku szkolnym. O tym jak ważne jest racjonalne odżywianie i zdrowy tryb życia przekonają się uczestnicy warsztatów „Żywienie ma znaczenie" zorganizowanych przez pracowników firmy doradczej Deloitte, które odbywają się w szkołach podstawowych i przedszkolach w Poznaniu i w okolicach oraz na poznańskich Uniwersytetach Trzeciego Wieku.
Popularyzacja oraz promocja wśród dzieci i młodzieży zdrowych nawyków, takich jak prawidłowa dieta i aktywność fizyczna, pozwolą im uniknąć problemów ze zdrowiem w przyszłości. Prowadząc odpowiedni styl życia, można ograniczyć ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych m.in. otyłość.
Celem pierwszego etapu projektu „Żywienie ma znaczenie" jest dotarcie do uczniów szkół podstawowych. „Chcemy zapobiegać negatywnym skutkom złych nawyków żywieniowych, edukować poprzez zabawę i uczyć zdrowego żywienia. Być może dzięki naszym warsztatom zdrowe odżywianie stanie się wśród dzieci po prostu modne. Staramy się w przystępny sposób, poprzez ćwiczenia, karty pracy, quizy z nagrodami i książeczki edukacyjne z wierszykami i zadaniami, przekazać dzieciom naszą wiedzę" – mówi Agnieszka Ciepłowska, koordynatorka projektu z ramienia Deloitte i dyplomowana dietetyczka. Wraz z nią w warsztatach uczestniczą lokalne dietetyczki: Marta Domerecka, Katarzyna Młynarz i Agnieszka Adamska.
Pierwsze warsztaty odbyły się na początku października w Szkole Podstawowej w Przeźmierowie, a kolejne odbędą się pod koniec października w Szkole Podstawowej nr 51 w Poznaniu.
Na listopad i grudzień zaplanowano warsztaty dla osób starszych na poznańskich Uniwersytetach Trzeciego Wieku, które mają na celu zwiększenie świadomości na temat racjonalnej diety i schorzeń charakterystycznych dla wieku podeszłego, w tym cukrzycy i chorób układu krążenia. Warsztaty będą odbywać się przy ulicy Niezłomnych 1 w Poznaniu.
„Będziemy rozmawiać o tym, dlaczego diety cud nie działają, które składniki budują prawidłową dzienną rację pokarmową, jakie są żywieniowe przyczyny miażdżycy i nadciśnienia oraz co to jest i jak pokonać wolne rodniki. W części praktycznej obliczmy dzienną rację pokarmową i przeprowadzimy indywidualną analizę składu masy ciała oraz ocenimy indywidualne ryzyko choroby wieńcowej serca" – mówi Agnieszka Ciepłowska.
Z kolei w styczniu przyszłego roku zaplanowano otwarte warsztaty i zajęcia kulinarne. Będzie to okazja do poznania zasad zdrowego gotowania, odchudzania potraw i nauki higienicznego przyrządzania posiłków. Całość zwieńczy wspólna degustacja, a każdy uczestnik otrzyma książeczkę ze wszystkimi przepisami. Zapisy na warsztaty zaczną się na początku 2016 r.
Ostatnim etapem projektu „Żywienie ma znaczenie" będą, przewidziane na luty i marzec, popołudniowe spotkania z rodzicami wielkopolskich przedszkolaków, które skoncentrują się na układaniu zdrowej diety dla najmłodszych i eliminacji złych nawyków. „Problem nadwagi i otyłości wśród najmłodszych jest bardzo poważny i trudno z nim walczyć. Dzieci nie wolno odchudzać. Nigdy nie stosujmy dla nich diet typu 1500 kcal, ponieważ potrzebują energii do prawidłowego wzrostu. Należy za to zwiększać ich aktywność fizyczną i uczyć zdrowych nawyków. Będziemy o tym rozmawiać z rodzicami" – mówi Agnieszka Ciepłowska.