
Inspirander poleca
Strona główna / Święta i przyjęcia / Wielkanoc / Wegańska Wielkanoc – przepisy na zdrowe i pyszne dania
Co powiesz na Wielkanoc w zdrowej i pysznej, wegańskiej wersji? Święta bez jajek, tradycyjnego żurku, sernika i… nadprogramowych kilogramów? Tak! Oto przepisy na zdrowe, smaczne i niebanalne dania, które odmienią Twoje wielkanocne menu!
Wielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy zazwyczaj w gronie rodziny przy tradycyjnym, suto zastawionym, stole. Jeśli masz ochotę wprowadzić zmiany w swoim przewidywalnym wielkanocnym repertuarze dań, postaw na lżejszą i zdrowszą wegańską kuchnię, która pozwoli przełamać świąteczny schemat i zachwyci domowników nowymi smakami. Dodatkowo, wegańskie dania to gwarancja zdrowia i wartości odżywczych oraz dobrego samopoczucia. Wypróbuj wielkanocne, wegańskie przepisy i podaruj bliskim to, co najlepsze – przysmaki pełne zdrowia i odżywczej energii!
Jeśli Twoja rodzina kocha tradycyjną polską kuchnię, nic straconego! Na INSPIRANDER.pl znajdziesz wiele przepisów na wielkanocne potrawy w wegańskiej wersji. Zobacz nasz przepis na wegański żurek, wegański majonez, pastę jajeczną bez jajek lub wegańską babkę drożdżową. Sałatkę jarzynową możesz przygotować bez jajek, na bazie wegańskiego majonezu. Interesującą alternatywą dla tradycyjnego żurku może być żurek ugotowany na bulionie i wywarze z grzybów z dodatkiem zakwasu i ziemniakami zamiast jajek. Więcej inspiracji na wegańskie dania znajdziesz w autorskim e-booku Inspirandera „Sztuka Vege”. Z naszymi przepisami przekonasz się, że wegańska Wielkanoc jest w zasięgu Twoich możliwości i może być naprawdę pyszna!
Hummusy, pasty i smarowidła to bogactwo pysznych wegańskich smaków, które odmienią Twoje wielkanocne śniadanie.
Składniki:
400 g zielonych szparagów
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka tahini
75 ml oliwy z oliwek
30 ml soku z cytryny
1 ząbek czosnku, posiekany
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Odetnij końcówki szparagów i w razie potrzeby obierz je. Dobrze opłucz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp szczyptą soli. Piecz w temperaturze 150°C przez 20/25 minut.
Odsączoną ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku i wodę umieść w blenderze. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Upieczone szparagi pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dopraw do smaku i ponownie zmiksuj. Dodaj odrobinę wody, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.
Hummus podaj w stylowej miseczce z kamionki marki BROSTE COPENHAGEN lub rustykalnej misce HOUSE DOCTOR.
Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na rabarbar, który możesz wykorzystać w prosty i pyszny sposób w wielkanocnym menu! Rabarbar to prawdziwy przysmak sezonu wiosenno-letniego, a do tego bezcenne źródło wartości odżywczych, w tym dużych ilości błonnika, dzięki czemu spożywany nawet w dużych ilościach nie zagraża naszej figurze ani trochę!
Składniki:
1 kg rabarbaru
1 l wody
125 ml płynnej śmietanki sojowej
2 łyżki syropu z agawy
1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyj i obierz. Gotuj do miękkości około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż do blendera, dodaj śmietankę, syrop z agawy oraz cynamon i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Zupę krem z rabarbaru udekoruj np. truskawką lub pestkami dyni i podaj gościom w kolorowych i eleganckich miseczkach marki ROSENDAHL.
Lekka i pożywna sałatka z ciekawym dressingiem to doskonały pomysł na przystawkę w wielkanocnym menu.
Składniki:
500 g rzodkiewek
1 szalotka, posiekana
1 łyżka stołowa octu balsamicznego (ryżowego lub innego)
sos sojowy
45 ml oliwy z oliwek
1 łyżka świeżej kolendry
60 g wegańskiego sera, pokruszonego
rukola
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz rzodkiewki, zachowaj 1 cm zielonej łodygi, następnie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Przełóż rzodkiewki do średniej miski razem z szalotką i solą, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
W misce wymieszaj ocet ryżowy z sosem sojowym i skrop oliwą z oliwek. Dodaj kolendrę i połowę marynaty z rzodkiewki i delikatnie wymieszaj.
Rzodkiewki podawaj z rukolą, winegretem, pokruszonym serem i pozostałą marynatą.
Sałatka z rzodkiewką będzie się pięknie prezentować na porcelanowym talerzu LYNGBY PORCELAIN.
Wypróbuj przepis na wegański, lekki i aromatyczny pasztet na bazie selera i pieczarek. Prawdziwa porcja zdrowia i głębokiego smaku!
Składniki:
2 selery
kilka pieczarek (opcjonalnie papryka)
cebula
jabłko
por
ząbek czosnku
szklanka orzechów włoskich lub nasion słonecznika
łyżka startego świeżego imbiru
pół szklanki oleju
pół szklanki kaszy jaglanej
ulubione przyprawy: majeranek, kumin, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz itp.
Sposób przygotowania:
Ugotuj seler, następnie zblenduj go z podsmażonymi cebulą, porem i pieczarkami oraz pozostałymi składnikami na gładką masę. Piecz w keksówce ok. 40 minut w 200°C.
Tekst: Monika Laskowska-Baszak
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia