
Czas z dzieckiem
Strona główna / Święta i przyjęcia / Halloween / Przekąski na Halloween
Halloween coraz bliżej. Kupiłaś słodycze. Pora pomyśleć o dobrej zabawie w gronie dorosłych. Jeśli postanowiłaś wydać przyjęcie halloweenowe, podpowiemy ci, jak przygotować smaczne, proste i efektowne przekąski. Na pewno zrobią wrażenie na gościach.
W ten jedyny jesienny wieczór lubimy się bać. Gdy nadchodzi Halloween, oswajamy wszystkie nasze fobie oraz strachy i bawimy się na całego. Nasz dom ozdabiają dekoracje z wizerunkiem pająków, nietoperzy, szkieletów – zgodnie z zasadą, że ma być strasznie, lecz zabawnie. Już same przygotowania do święta, które przybyło do nas kilkanaście lat temu ze Stanów Zjednoczonych, przynoszą nam wiele radości. Przede wszystkim szukamy efektownych kostiumów halloweenowych dla dzieci, kupujemy słodycze dla małych przebierańców, którzy po zmroku zapukają na naszych drzwi. A wieczorem sami bawimy się wyśmienicie ze znajomymi.
Kluby nocne prześcigają się w pomysłach na halloweenową noc. Jednak od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszą się przyjęcia domowe. W sklepach nie brakuje halloweenowych ozdób do dekoracji domu na ten wieczór. Można je także wykonać samodzielnie. By zapewnić sobie i gościom dobrą atmosferę, warto zadbać także o odpowiednie menu. Halloweenowe przekąski i słodycze muszą być nie tylko pyszne, ale także efektownie wykonane. W sklepach możemy kupić coraz więcej cukierków o oryginalnym kształcie i kolorach pasujących do stylistyki tego święta. Warto więc zajrzeć do delikatesów i supermarketów w poszukiwaniu ciasteczek, landrynek, czekoladek a nawet chipsów z motywem – pająków, szkieletów, czaszek, nietoperzy, a nawet sztucznego oka. Wystarczy też odrobina fantazji, by przygotować własne halloweenowe przystawki, które będą nie tylko smaczne i efektowne, ale także zdrowe. Podajemy kilka inspirujących pomysłów.
Składniki:
¾ kostki masła
Kostka czekolady
Łyżeczka proszku do pieczenia
Dwa kubki mąki
Kubek cukru
Opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
¾ kubka mleka
Lukier (gotowy w saszetce)
Czerwony lub czarny barwnik do ciast w tubce
Sposób przygotowania:
Masło i czekoladę roztopić w garnku z grubym dnem na wolnym ogniu, często mieszając, by nie przypalić. Gdy masa wystygnie, dodajemy przesianą mąkę i cukier (kryształ i waniliowy) oraz proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać jajka (wbijamy jedno po drugim, za każdym razem mieszając masę). Ciasto przelewamy do foremki na muffiny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca, czekamy aż babeczki wystygną, a następnie dekorujemy wierzch białym lukrem. Gdy warstwa zastygnie, malujemy czarnym lub czerwonym barwnikiem motyw pajęczyny.
Uwaga – możesz ułatwić sobie zadanie i kupić gotowe babeczki czekoladowe w sklepie i ozdobić je lukrem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
Kostka masła
Sól do smaku
3 łyżki ciepłego mleka
Kilka czarnych oliwek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy przestygną ubijamy je tłuczkiem lub przepuszczamy przez maszynkę, by powstała masa. Dodajemy po łyżce masła i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mleko i sól do smaku. Z gotowej masy formujemy ręcznie stożki lub wyciskamy je, używając rękawa cukierniczego. Na szczycie każdego stożka przyklejamy przekrojone na pół (lub ćwiartkę) drobne, czarne oliwki (oczy naszego ziemniaczanego ducha).
Składniki:
Ciemny chleb pumpernikiel
Kostka sera białego
Mały pojemnik jogurtu naturalnego
Kilka rzodkiewek
Pęczek szczypiorku
Ogórek zielony
Papryka czerwona
Sól i pieprz do smaku
Z podanych składników przygotuj twarożek. Za pomocą foremek do wykrajania w kształcie nietoperza, wykrój z chleba odpowiednie kanapki. Przełóż je twarożkiem i podawaj na tacy lub dużym, płaskim talerzu – brzegi możesz udekorować kropkami keczupu – imitującego plamki krwi.
Składniki:
8 jajek
Ser żółty ok. 30 dag.
1 średnia cebula
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka w lekko posolonej wodzie (by nie popękały w trakcie gotowania). Gdy ostygną, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyciągnij łyżeczką żółtko i przełóż do miseczki. Za pomocą widelca utrzyj żółtka na gładką masę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (powinien przypominać puch). Dodaj szczyptę soli do smaku i dokładnie całość wymieszaj. Za pomocą łyżki nałóż porcję farszu do wydrążonej połówki jajka. Powierzchnię wygładź szerokim nożem. Za pomocą keczupu namaluj na wierzchu motyw czaszki.
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia