
Design
Strona główna / Styl życia / Inspirander poleca / Restauracja „Pod Sytą Gęsią” – najlepsza restauracja na Kaszubach
TEST REDAKCJI
Ciche szepty drzew i szum wody rzeki były naszym przewodnikiem w zapierającą dech w piersiach krainę Szwajcarii Kaszubskiej. Włócząc się po magicznych ścieżkach, natrafiliśmy na uroczy Hotel Spichrz, stary majątek ziemski z parkiem i własnym browarem, schowany w gęstym liściach i malowniczych pejzażach.
To miejsce okazało się być oazą spokoju i relaksu, której istnienie jest jak dobrze strzeżony sekret natury. To jednak nie koniec czekających na nas atrakcji. Gwoździem programu miała być Restauracja „Pod Sytą Gęsią ”– najlepsza restauracja na Kaszubach, w której to czekała na nas przepyszna kolacja.
Po wygodnym zakwaterowaniu w przytulnym pokoju, nasze podniebienia zaczęły tańczyć z radości na myśl o pysznościach, które przygotowała dla nas restauracja „Pod Sytą gęsią” – najlepsza restauracja na Kaszubach.
Na miejscu spotkaliśmy się z miłą obsługą, która z uśmiechem zaprowadziła nas do stolika z widokiem na rozciągający się las.
Menu było prawdziwym hymnem na cześć lokalnych specjałów z gęsi. Znaleźliśmy w nim m.in. rosół na kaszubskiej gęsi, gulasz z gęsi, a nawet pierogi ze smacznym farszem z gęsiny w sosie żurawinowym.
Wszystkie potrawy przygotowywane są pod czujnym okiem szefostwa kuchni, a lody piwne, bezy Pavlova oraz inne desery przygotowuje sam właściciel. Dodatkowo w restauracji można skosztować pysznych domowych drożdżówek prosto z pieca z rabarbarem i śliwką, smalcu oraz smarowidła z gęsiny wraz ze świeżo wypiekanym chlebem. Po rozmowie z kelnerem i szefami kuchni dowiedziałam się, że składniki nie zawierają konserwantów i żadnych substancji smakowych. Potrawy przygotowywane są na miejscu od podstaw.
Wybór padł na udo gęsie w winnym sosie porzeczkowym, powidłami z czerwonej cebuli ze śliwką i puree jabłkowym z likierem guantrio i puree zapiekanym w piecu, które bez wątpienia było najlepszą odpowiedzią na nasze głodne żołądki. Podziwiając zachód słońca barwiony odcieniami złota i pomarańczy, czuliśmy się niczym bohaterowie bajki, zanurzeni w sercu tajemniczych Kaszub obok starego Spichlerza, pochodzącego z XV w. Choć właśnie jedliśmy kolację, nie mogliśmy doczekać się śniadania – w ofercie restauracji jest szwedzki stół, na którym można spróbować aż czterdziestu wyjątkowych potraw.
To jednak nie koniec przygód, jakie przygotowała dla nas restauracja „Pod Sytą Gęsią”– najlepsza restauracja na Kaszubach.
Właściciele hotelu, dostrzegając nasze zainteresowanie lokalnymi specjałami, podzielili się z nami sekretem własnoręcznie warzonego piwa z browaru Lubrów.
Jego oryginalny smak i aromat zawierały całą esencję Kaszub, jakby to niesamowite miejsce przeniosło się do każdej kropli tego wyjątkowego trunku.
Niesamowite piwa (a było ich aż dwadzieścia gatunków) można kupić w sześciopaku 0,33l.
Wieczorny spacer pod rozgwieżdżonym niebem był ukoronowaniem naszej wizyty na Kaszubach. Wspomnienia o tym magicznym miejscu zapadły w nasze serca na zawsze, a restauracja „Pod Sytą Gęsią” – najlepsza restauracja na Kaszubach zajmie wyjątkowe miejsce na naszej kulinarnej mapie Polski. Hotel ukryty w otulinie lasów i pól, pyszne dania i niepowtarzalne piwo z browaru Lubrów sprawiły, że nasza podróż stała się pięknym akapitem w naszej podróży.
Polecam to wyjątkowe miejsce każdemu poszukiwaczowi ciszy i harmonii, gdzie serce może odpocząć, a zmysły rozkoszować się zapachami przyrody. Spragnionym błogiego relaksu polecamy także skorzystanie z oferty SPA, w której znaleźć można łaźnie piwne oraz balię magnezową umiejscowioną w parku, tuż przy stawie.
Kaszuby są skarbnicą piękna, a Hotel Spichrz i restauracja „Pod Sytą Gęsią” – to najlepsza restauracja na Kaszubach.
TEST REDAKCJI: NATALIA GŁOWACKA
TEKST: ANNA JASTRZĘBSKA
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia