
Zupa krem z fasolki szparagowej
23 maja, 2015Taka zupa sprawdzi się o każdej porze roku.
liczba porcji / 8
czas przygotowania / 30 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie
Składniki:
- 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- cebula
- ząbek czosnku
- biała część pora
- 1,5 l esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
- łyżka masła
- gałązka suchego cząbru
- płaska łyżeczka przyprawy typu „Jarzynka”
- szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki zimnego mleka
- kopiasta łyżeczka maki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Posiekanącebulę, białą część pora i czosnek zasmażamy na maśle, częstomieszając. Gdy się zeszklą, zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Odrzucamy cząber, fasolkę przecieramy przez perlonowe sito (uwaga: fasolka „nie lubi”miksowania), łączymy z pozostałym rosołem, dodajemy rozprowadzona wzimnym mleku mąkę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu zognia łączymy zupę z lekko spienioną śmietaną. Podajemy gorącą, zdodatkiem maleńkich grzanek z pszennego chleba, oproszoną najdrobniejposiekaną natką pietruszki.
fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved
Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A