
Ziemniaczane zrazy nadziewane kurkami
1 września, 2016Kurki lubimy wszyscy, a ziemniaki to nasze danie narodowe – jemy je chętnie i dużo. Przepis na pyszne ziemniaczane zrazy jest bardzo prosty, wypróbuj go!
Składniki:
na 8 porcji:
- 1 kg ziemniaków,
- ¼ kg kurek,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki masła,
- kubeczek śmietany,
- 2 jajka,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Dodaj jajka, sól i masło, zagnieć wszystko razem na gładką masę.
Grzyby umyj i ugotuj (wystarczy 15 min). Pokrój na drobne kawałki. Pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dopraw do smaku.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe placki. Do środeczka każdego nakładaj farsz z grzybów i zamykaj, tak, aby powstał kształt pierożków.
Rozgrzej masło na patelni i obsmażaj zrazy z każdej strony przez ok. 5 minut. Podawaj ze śmietaną.
Dobry pomysł: w taki sam sposób możesz przygotować zrazy niemal z każdym nadzieniem. Wspaniale smakują również pieczarki oraz smażona kiszona kapusta z grzybami.