
Wegańskie batoniki czekoladowe – najzdrowsza przekąska do szkoły
29 września, 2015Wegańskie batoniki czekoladowe – najzdrowsza przekąska do szkoły
Bez soli, bez cukru – niedawno na stołówkach i w sklepikach szkolnych wydarzyła się prawdziwa rewolucja. Koniec z chipsami i batonikami. Dzieci trudno adaptują się do zmian w menu. Najwyższy czas odkryć przed nimi nowe smaki – odrobinę słodyczy bez grama przetworzonego cukru.
Daktyle, surowe kakao, orzechy, płatki owsiane mogą z powodzeniem zastąpić biały cukier, utwardzony tłuszcz i sztuczne substancje zapachowe, które znajdują się w tradycyjnych batonikach. Zdrowa wegańska przekąska dostarcza do organizmu magnezu, białka, błonnika i kwasów tłuszczowych, a więc wszystkiego, czego potrzebuje na co dzień uczeń.
By przygotować batoniki potrzebujemy:
1.Pół szklanki płatków owsianych
2.300 gram daktyli
3.Pół szklanki orzechów włoskich
4.2 banany
5.Pół szklanki oleju kokosowego
6.2 łyżki masła orzechowego
7.2 łyżki kakao
Płatki owsiane blendujemy razem z 5 daktylami i orzechami włoskimi, aż otrzymamy kleistą masę, którą wykładamy na dno foremki. Następnie miksujemy pozostałe daktyle z bananami, na gęstą i gładką masę. Zmiksowane daktyle wykładamy na spód i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po opływie tego czasu możemy przygotować polewę czekoladową, mieszając w blenderze olej kokosowy z masłem orzechowym i kakao. Polewa stanowi 3 warstwę naszego deseru, gdy stwardnieje, kroimy szerokim nożem całość na prostokątne części.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak wybrać garnek do gotowanie na parze