
Trzy pomysły na dania z pestkami dyni
29 października, 2014Sezon na dynie powoli mija. Niedługo zostaną tylko wspomnienia pysznych zup, fantazyjnych halloweenowych dekoracji i aromatycznych ciast. Lecz pozostaną też pestki. Zobacz, nasze pomysły na dania z pestkami dyni.
PRAŻONE PESTKI Z POSYPKĄ WASABI
Zdrowa i pyszna przekąska do podgryzania w czasie oglądania telewizji. Chrzan wasabi sprawi, że pestki będą miały całkiem odmienny, egzotyczny smak. Idealna przekąska na zbliżające się długie, zimowe wieczory.
Składniki:
Paczka pestek dyni
1 łyżka masła
2 łyżeczki pasty wasabi
Sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
W miseczce wymieszaj masło z wasabi, dodaj przyprawy i cukier. Dodaj pestki i wszystko dokładnie wymieszaj i podpraż na rozgrzanej patelni.
CZEKOLADA Z PESTKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki:
2 tabliczki czekolady
Kubek pestek z dyni
Kubek żurawiny
Sól
Czekoladę posiekaj drobno nożem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – garnek mniejszy z czekoladą włóż do większego napełnionego wodą i ustaw na ogniu. Gdy masa się rozpuści, wylej ją na blachę z rozłożonym papierem do pieczenia. Warstwa powinna być gruba na 2 -3 centymetry. Na wierzch posyp trochę soli gruboziarnistej, żurawinę i pestki dyni. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Gdy blok czekoladowy stwardnieje, pokrój go na kawałki.
GRANOLA Z PESTKAMI DYNI
Granola to smaczna i zdrowa mieszanka płatków, suszonych owoców i płatków z miodem. Jemy ją na śniadanie, by zyskać energię na cały dzień.
Składniki:
Kubek płatków owsianych
4 łyżki miodu
Pół kubka pestek dyni
Pół kubka suszonej żurawiny
2 łyżki cukru brązowego
Szczypta cynamonu
Garść wiórków kokosowych
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz cukru, który wymieszaj w osobnej miseczce z miodem. Na blasze wyłożonej papierem wysyp mieszankę płatków, bakalii i pestek, za pomocą pędzla posmaruj miodem i cukrem. Całość zapiekaj przez 15 minut w piekarniku.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: