
Tort Pavlova
12 listopada, 2014Wydaje się lekki jak piórko, rozpływa się w ustach i ma subtelny słodko-kwaskowy smak. Wygląda bardzo efektownie i wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na elegancki deser, wybierz tort Pavlova.
•7 białek
•400 g drobnego cukru kryształu
•1 łyżeczka soku z cytryny
•1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
•szczypta soli
Białka lekko posolone ubijamy bardzo dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładką, puszystą i lśniącą masę. W trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukru. Pod koniec wlewamy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Masę dzielimy na dwie część. Wcześniej przygotowujemy dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rysujemy na niej dwa okręgi – jeden większy, drugi nieco mniejszy. Możemy odrysować dwa różnej wielkości talerze. Na narysowanej okręgi wykładamy masę z białek. Pieczemy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok. 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i trzymamy w nim bezę jeszcze przez kilka godzin.
Krem
300 ml śmietanki tortowej
Opakowanie serka mascarpone
Szklanka cukru pudru
Kieliszek rumu
2 szklanki mrożonych malin
Serek mascarpone ucieramy z cukrem, pod koniec delikatnie wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Ubijamy śmietankę na sztywno i łączymy z kremem. Przekładamy bezę kremem i posypujemy rozmrożonymi malinami.
Sposoby na udaną bezę:
Zawsze dokładnie oddzielaj białka od żółtek – w masie nie może się znaleźć ani odrobina żółtka.
Ubijaj białka, aż w masie nie będzie żadnych grudek cukru. Powinien się całkowicie rozpuścić.
Ubijając białka ręcznie trzepaczką, masz większe szanse, że masa będzie dokładnie ubita i beza się uda. Jest to jednak czasochłonne, jeśli używasz miksera nie nastawiaj go na wysokie obroty na początku ubijania, dopiero pod koniec, gdy piana zaczyna robić się sztywna, możesz podkręcić mikser.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak zrobić aromatyczne ciasto z polskich jabłek?