
Topinambur – przepisy na zdrowe dania
15 grudnia, 2014Topinambur – przepisy na zdrowe dania
Uważany jest za nowinkę kulinarną, choć w Polsce jadano go już wieki temu. Topinambur ze względu na subtelny smak i nieocenione właściwości zdrowotne powinien zagościć w naszym menu na stałe.
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty, warzywo, które wyglądem przypomina trochę korzeń imbiru. Można je jeść na surowo, gotowane lub smażone. Możliwości przyrządzenia topinamburu jest na prawdę wiele i warto z nich korzystać, gdyż warzywo to jest niezwykle zdrowe. Przede wszystkim ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje wzrostu glukozy we krwi, więc mogą go śmiało jeść osoby cierpiące na cukrzycę lub odchudzające. Zawiera wiele krzemu, składnika, który sprzyja pięknej cerze i włosom. Jest bogaty w żelazo, potas i witaminę C oraz B1. Ponadto topinambur jako naturalny probiotyk podnosi odporność organizmu. Ponieważ warzywo to jest odporne na niskie, nawet minusowe temperatury, jest dostępne nawet w zimie, gdy cierpimy na deficyt świeżych warzyw i owoców.
PRZEPISY NA DANIA Z TOPINAMBURA
SAŁATKA Z TOPINAMBURA
50 dag bulw z topinambura
Mała puszka zielonego groszku
Pęczek szczypiorku
1 kwaśne jabłko
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy
Warzywo obieramy ze skórki i kroimy w drobne plastry (warto skropić lekko sokiem z cytryny, by nie ciemniało). Dodajemy jabłko starte na tarce, groszek i pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko razem mieszamy w misce. Z oliwy, octu i musztardy ucieramy sos i polewamy nim sałatkę. Całość dokładnie mieszamy i podajemy od razu.
TOPINAMBUR PIECZONY
1 kg topinamburu
¼ szklanki oliwy
Tymianek, czosnek, papryka mielona, cząber, pieprz
Obrany topinambur kroimy na kawałki, polewamy olejem, posypujemy ziołami i pieczemy przez około 25 minut.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jarmuż – przepisy na zdrowe dania