
Tajska zupa rozgrzewająca
18 listopada, 2015Tajska zupa rozgrzewająca
Orientalna zupa z kurczakiem to najlepsze danie na listopadowe deszcze i grudniowe mrozy. Przygotujemy ją w kilkanaście minut, jej zapach rozejdzie się po całej kuchni, a przyprawy rozgrzeją nas i poprawią nam nastrój.
Składniki:
Pierś z kurczaka
Puszka mleka kokosowego
2 papryczki chilli
Łyżka pasty czerwonej curry
1 łyżeczka startego imbiru
2 szalotki
Sok z jednej limonki
1 papryka
1 łyżka oleju do smażenia
Na oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, imbir oraz sok z limonki. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy paprykę, smażymy chwilę i wrzucamy pokroją w paski pierś kurczaka. W misce mieszamy mleko kokosowe z pastą curry. Gdy papryka i kurczak będą miękkie dolewamy mleko kokosowe z pastą curry. Gotujemy jeszcze przez kilka minut i podajemy gorącą zupę tajską na stół.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: