
Szparagi z masłem pietruszkowym
22 lipca, 2009Składniki:
0,5 kg białych szparagów (1 paczka)
0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)
por do związania
Do gotowania:
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 cytryna
Masło pietruszkowe:
0,1 kg masła (pół kostki)
sok z ½ cytryny
1 mały pęczek natki pietruszki
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób. Zwiąż w pęczki porem. Zagotuj wywar ze szparagów.
Podgrzane w wywarze szparagi ułóż na talerzu.
Do rondelka wrzuć masło i podgrzewaj aż się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz. Tak doprawionym masłem polej szparagi.
22.06.2009