
Szparagi z chrupiącą szynka parmeńską
22 lipca, 2009Składniki:
0,5 kg białych szparagów (1 paczka)
0,5 kg zielonych szparagów (1 paczka)
por do związania
Do gotowania
-2 łyżeczki soli
-2 łyżki cukru
-2 łyżki masła
1 cytryna
50 ml oliwy truflowej
100 g rukoli
100 g parmezanu w kawałku
100 g szynka parmeńska
Przygotowanie:
Szparagi przygotuj w opisany wcześniej przez nas sposób. Zwiąż w pęczki porem. Jeżeli chcesz podać szparagi na ciepło, zagotuj wywar ze szparagów. Jeżeli ma to być zimna przekąska, po prostu ułóż na talerzu ugotowane i niekoniecznie związane szparagi.
Szparagi już mamy, więc pora zabrać się za pozostałe składniki naszego dania.
Ułóż na blasze plastry szynki parmeńskiej, tak aby na siebie nie nachodziły. Włóż blachę z szynką do piekarnika na 5 minut o temperaturze 180 stopni
Opłucz rukolę w zimnej bieżącej wodzie, jeżeli końcówki są nadgniłe, oberwij je. Jeżeli twoje rukola lekko zwiędła, włóż ją na pół godziny do wody z kilkoma kostkami lodu. Ten zabieg wróci jędrność tym delikatnym listkom.
Jak zrobić płatki z kawałka parmezanu? Zaskakujący efekt da obieraczka, która wcześniej służyła do obierania szparagów.
Szparagi ułóż na talerzu, skrop oliwą, poprzekładaj szparagi plasterkami chrupiącej szynki, posyp rukolą.
19.06.2009