
Solone ogórki
12 sierpnia, 2011Solone ogórki to bodaj jedno z najpopularniejszych dodatków na naszych jesiennych i zimowych stołach. Dzięki soleniu ogórki zachowują aż do 95 % pożytecznych witamin (szczególnie cennej witaminy C). Zobacz, jak je zrobić.
Składniki:
Na jeden słoik:
- ogórki,
- zielenina – gałązki wiśni, czarnej porzeczki, koper,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.
Wykonanie:
1. Warzywa i zieleninę dokładnie umyj, większe gałązki np. czarnej porzeczki bądź kopru podziel na mniejsze kawałki. Poukładaj ogórki i przyprawy do słoików (staraj się układać je ciasno). Rób to warstwami – najpierw zielenina, a na nią ogórki i tak dalej. Do solenia słoiki nie muszą być sterylizowane – wystarczy, że będą dokładnie umyte.
2. Zalej zawartość słoików zimną wodą (użyj lepiej mineralnej, bez dodatku chloru) aż pod szyjkę – dzięki temu dowiesz się ile zalewy będziesz potrzebować. Teraz odlej wodę ze słoików do dużego garnka i dodaj do niego ok. 70 gr soli (2 czubate stołowe łyżki).
3. Zagotuj wodę z solą i ostudź. Zalej roztworem ogórki w słoikach. Zamknij słoiki i odstaw je w ciemne zimne miejsce. Za tydzień ogórki będą małosolne, zaś za miesiąc – solone.
Dobry pomysł: słoiki z ogórkami umieść na tacy, ponieważ w procesie fermentacji będzie z nich co jakiś czas wyciekać woda.