
Sernik bez sera
14 października, 2015Sernik bez sera
Zdrowe desery podbijają świat. Jeśli nie wierzysz, że można zrobić ciasto bez grama przetworzonego cukru, mąki i jajek, to wypróbuj nasz przepis na sernik. Nie potrzebujesz nawet sera, wystarczy kasza jaglana. Przygotuj dużą porcję, bo rodzina na pewno poprosi o dokładkę.
Jeśli dbasz o linię, a po zjedzeniu czegoś słodkiego, masz wyrzuty sumienia, powinnaś wzbogacić swoją dietę o wegańskie desery. Nie są one pozbawione kalorii, ale bogactwo składników odżywczych sprawia, że są zdrowe i lekko strawne. Sernik na bazie kaszy jaglanej to idealny pomysł dla każdego, kto czuje się ciężko po zjedzeniu nabiału. Przepis jest prosty i nie wymaga długiego przygotowania.
Składniki:
2 kubki kaszy jaglanej
4 kubki mleka kokosowego
6 łyżeczek agar agar
Laska wanilii
Pół szklanki ksylitolu
Szklanka ziaren słonecznika
Pół szklanki daktylii
Pół szklanki orzechów
Opakowanie borówek amerykańskich
Kaszę sparzoną gorącą wodą i dokładnie przepłukaną gotujemy w mleku kokosowym. Gdy przestygnie, ucieramy na gładką masę za pomocą robota kuchennego, dodajemy wanilię i ksylitol i dokładnie mieszamy. Agar agar (żelująca substancja z alg) rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, czekamy, aż przestygnie i zacznie gęstnieć, po czym wlewamy do masy i jeszcze raz ucieramy. Z orzechów, daktyli oraz słonecznika ucieramy gęstą i lepką masę, którą wykładamy na dno formy. Następnie przekładamy masę serową, na wierzch kładziemy owoce. Deser trzymamy w lodówce przez kilka godzin lub podajemy na następny dzień.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: