
Rozgrzewające zupy
20 października, 2014Rozgrzewające zupy
W chłodne jesienne i zimowe dni marzymy tylko o jednym – rozgrzać się. Nasze codzienne menu wzbogacamy o produkty i orientalne przyprawy, które każdemu daniu dodają pikanterii. Imbir, czosnek, papryczki chili, kurkuma – te przyprawy kochają zmarzluchy. Zobacz, jak zrobić pyszne i pożywne rozgrzewające zupy.
Miska gorącej i aromatycznej zupy to wszystko, czego potrzebujesz, gdy wracasz do domu zmęczona, głodna i jest ci zimno. To smaczne i proste w przygotowaniu danie pokocha cała twoja rodzina. Zupy pełne warzyw zawierają moc witamin i minerałów, więc warto je jeść w sezonie jesienno-zimowym. Nie tylko pomagają się szybko rozgrzać, ale na długo sycą głód i chronią nas przed chorobami sezonowymi, a nawet pomogą wyleczyć katar lub początki przeziębienia. Gdy zmarzniesz, zmokniesz i poczujesz się osłabiona, zamiast biec od razu do apteki, zrób sobie na kolację zupę cebulową, działa lepiej niż aspiryna. Gotując, nie zapomnij o dodaniu zdrowych i rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki. Wypróbuj trzy sprawdzone przepisy na aromatyczne zupy.
Zupa Tom Yum
To klasyka kuchni tajskiej, która jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Idealnie łączy charakterystyczne orientalne pikantne i kwaśne smaki. Jest lekka, więc można ją śmiało jeść na kolację. Zupę Tom Yum bardzo szybko się robi i można ją przyrządzić w dwóch wersjach z kurczakiem lub krewetkami. Dzięki mieszance egzotycznych przypraw potrawa ma charakterystyczny aromat i jest niezwykle rozgrzewająca. Zupy Tom Yum raczej nie przygotujemy z przypadkowych składników, które mamy pod ręką. Potrzebne nam będą specjalne produkty np. aromatyczna pasta, sos rybny, mleko kokosowe. Jednak warto jest wybrać się na zakupy do dobrze zaopatrzonych delikatesów, kupione składniki wykorzystamy wielokrotnie, ponieważ gdy raz zasmakujemy w zupie Tom Yum (na zdjęciu), będziemy do niej wracać regularnie.
Składniki
8 krewetek surowych lub gotowanych (lub pierś kurczaka)
1 łyżka startego imbiru
Łodyżka trawy cytrynowej
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki pasty Tom Yum
Puszka mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju do smażenia
Pół litra wody
W garnku na oleju podsmaż starty imbir, posiekaną papryczkę chili. Dodaj sok z limonki. Wrzuć trawę cytrynową i pokrojoną, uprzednio podsmażoną pierś kurczaka (powinna być pokrojona w cienki paski). Po kilku minutach dodaj mleko kokosowe wymieszane z pastą Tom Yum i sosem rybnym. Gotuj przez kilka minut i wlej wodę. Na samym końcu wrzuć krewetki (jeśli robisz wersję krewetkową). Trzymaj garnek na ogniu przez kilka minut, często mieszając. Uwaga – jeśli używasz surowych krewetek, musisz je wcześniej oczyścić, rozciąć delikatnie grzbiet krewetki i wyciągnąć żyłkę.
Zupa z ciecierzycy i imbiru
Późną jesienią często brakuje nam energii, a organizm staje się coraz mniej odporny na bakterie i wirusy. Gdy zaczyna się sezon na przeziębienia, musimy sięgnąć po naturalne środki o właściwościach prozdrowotnych. Jednym z nich jest imbir. Właściwości zdrowotne imbiru są nie do przecenienia. Działa bakteriobójczo, rozgrzewa, łagodzi ataki migreny, wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Najlepiej jest używać imbiru w korzeniu, w wersji sproszkowanej jest o wiele mniej smaczny. Ciecierzyca jest natomiast bogatym źródłem białka, które doda nam energii i sił. Ponadto dostarcza nam żelaza, więc zapobiega anemii i sprzyja regeneracji organizmu. Połączenie ciecierzycy i imbiru to kolejny świetny pomysł na rozgrzewającą i zdrową zupę.
Składniki
Puszka ciecierzycy
2 łyżki startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
Natka pietruszki
Pół litra wody
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka oleju do smażenia
Na oleju podsmaż roztarty ząbek czosnku i imbir. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Do garnka wrzuć odsączoną ciecierzycę i zalej wodą. Całość zagotuj, następnie zmiksuj w blenderze z łyżką śmietany. Zupę podawaj posypaną świeżą pietruszką.
Zupa cebulowa
Klasyk znad Sekwany i słynny wyciskacz łez. Już samo przygotowanie zupy cebulowej działa leczniczo, ponieważ olejki eteryczne oczyszczają drogi oddechowe. Nie ma lepszego lekarstwa na katar. Poza tym cebula zawiera mnóstwo witaminy C, więc poprawia odporność. Nic nam tak nie poprawi samopoczucia i stanu zdrowia w pochmurne, deszczowe dni jak miska zupy cebulowej z chrupiącą bagietką i ciągnącym się żółtym serem.
Składniki
1 kg cebuli
Ćwiartka masła
Litr bulionu z warzyw
Kilka ząbków czosnku
Kilka gałązek pietruszki
Szczypta gałki muszkatołowej
20 dag żółtego sera
Zaczynamy od posiekania cebuli. Pokrojenie kilograma tego warzywa to nie lada wyzwanie. Nie jest to czynność przyjemna, ale bardzo zdrowa. Jeśli jednak nie lubisz tego uczucia, gdy oczy pieką i łzawią, możesz użyć specjalnych okularów, które nie przepuszczają olejków eterycznych z krojonej cebuli. Na maśle podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem w warzyw. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje, przelewamy ją do miseczek kamionkowych. Na wierzchu posypujemy startym serem. Wkładamy do pieca na 2, 3 minuty, by ser zdążył się rozpuścić.
Podajemy z podpieczoną, chrupiącą bagietką.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić sałatkę idealną?
Jak zrobić burgery wegetariańskie?