
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane
18 marca, 2015Przepis na wielkanocne jajka faszerowana
W wielkanocnym menu królują jajka. Podajemy je w każdej postaci – gotowane do barszczu, w sałatkach, a przede wszystkim faszerowane. Do faszerowania jaj warto podejść w sposób kreatywny i próbować nowych połączeń smaków i kolorów. Polecamy sprawdzone przepisy.
Jajka faszerowane w pieczarkami i gałką muszkatołową – prosty i popularny przepis. 5-6 dużych pieczarek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżeczce oliwy. Dodajemy wydrążone żółtko z ugotowanego jajka. Całość mieszamy dokładnie widelcem i ucieramy na gładką masę. Dosmaczamy gałką muszkatołową. Faszerujemy połówki jajek i dekorujemy gałązkami świeżej pietruszki.
Jajka faszerowane żurawiną i selerem naciowym – łyżkę majonezu mieszamy z taką samą ilością gęstego jogurtu. Uzyskanym kremem faszerujemy wydrążone jajka ugotowane na twardo. Na wierzchu robimy kleks żurawiny ze słoiczka, dekorujemy kawałkiem łodyżki selera naciowego. Całość możemy posypać startym żółtkiem ugotowanym na twardo.
Jajka faszerowane łososiem i pesto z pietruszki – żółtka jaj ucieramy z drobno pokrojonym łososiem wędzonym i łyżką gęstego jogurtu. Tak przygotowanym kremem faszerujemy łódeczki białek. Na wierch kładziemy kleks z pesto pietruszkowego (lub zwykłego). Dekorujemy czarną oliwką.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przygotować idealną sałatkę?