
Desery, ciasta i ciasteczka
Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Angielskie bułeczki Hot Cross Buns z charakterystycznym i symbolicznym krzyżykiem to wielkanocny klasyk z rodzynkami, przyprawami korzennymi i kandyzowaną skórką pomarańczy, spożywany w Wielki Piątek nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale też w Australii, Kanadzie czy Stanach Zjednoczonych. Aromatyczne bułeczki Hot Cross Buns, polane lukrem, zachwycą swoim smakiem zarówno najmłodszych, jak i starszych członków rodziny.
Zaczyn
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka (4 g) suchych drożdży
120 ml wody
Ciasto
1,5 łyżki (6 g) suchych drożdży
300 g mąki pełnoziarnistej
100 g syropu klonowego
1 łyżka glutenu
180 ml mleko migdałowe, letnie
2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub masło migdałowe + 2 łyżki wody
200 g wiórków czekoladowych
2 łyżki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 duża pomarańcza, skórka i sok
100 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny lub większej ilości rodzynek
1 łyżka aquafaby (płyn, woda po gotowaniu strączków) + 1 łyżka mleka do posmarowania
Na krzyżyki
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
wystarczająca ilość wody, aby uzyskać gęstą, dającą się wyrabiać masę
Na polewę
2 łyżki cukru (cukier kokosowy)
2 łyżki wrzącej wody
Wskazówka: Zacznij wieczorem
poprzedniego dnia
1. Do ciepłej wody dodaj drożdże (mogą być świeże lub suszone) oraz syrop klonowy. Energicznie wymieszaj drożdżową mieszankę i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie przygotuj pozostałe składniki zakwasu. Kiedy zobaczysz, że drożdże pracują, wsyp mąkę do miski i wymieszaj ją z wodą drożdżową, aż dobrze się połączy. Odstaw w temperaturze pokojowej na noc (12 h).
2. Wyciśnij pomarańczę i umieść sok wraz z suszonymi owocami w misce. Pozostaw je do namoczenia na noc. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i zachowaj ją na następny dzień.
Następnego dnia:
1. Wymieszaj masło z nerkowców z wodą, aż będzie kremowe i dodaj wszystkie składniki, łącznie z zakwasem, do mąki w misce – zmiksuj hakiem do wyrabiania ciasta. Następnie ugniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę – w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
2. Dodaj owoce i skórkę z pomarańczy. Ponownie krótko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Uformuj z nich bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, która zmieści się w lodówce. Pozostaw bułeczki przykryte w ciepłym miejscu na około 30 minut, a następnie włóż je na noc do lodówki.
3. Następnego dnia możesz wyjąć bułki z lodówki i pozwolić im ogrzać się do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 185°C. Pokryj bułki mieszanką aquafaby z mlekiem migdałowym i piecz przez ok. 25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj kolor bułek. Nie powinny być ani zbyt ciemne, ani zbyt jasne.
4. Aby zrobić krzyżyki, wymieszaj mąkę z wodą, aż uzyskasz ciasto nadające się do robienia rurek. Na wierzchu każdej bułki ułóż krzyżyk z ciasta. Piecz bułki przez około 20 minut. Nie powinny być ani zbyt ciemne, ani zbyt jasne.
5. Aby przygotować polewę, zmiel cukier kokosowy, wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i posmaruj bułeczki.
Wielkanocne bułeczki będą się pięknie prezentować na eleganckich talerzach MADAM STOLTZ, a w większych ilościach na paterze z klasycznej porcelany od marki LYNGBY PORCELÆN.
Tekst: Monika Laskowska-Baszak
Sprawdź również inne przepisy na aromatyczne słodkości:
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia