
Inspirander poleca
Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na risotto dyniowe z cydrem, serem owczym i tatarem z ogórka
Risotto:
1,5 szklanki ryżu arborio
5 czerwonych cebulek szalotek
200 g dyni hokkaido
garść suszonych moreli
słodkie jabłko
150 g masła
kilka listków szałwii
500 ml soku jabłkowego
500 ml cydru jabłkowego
100 g sera pecorino
Tatar z ogórka:
4 ogórki gruntowe
3 łyżki orzeszków pinii
2 łyżki oleju z pestek dyni
4 listki szałwii
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę, dynię, morele i jabłko pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż cebulę z listkami szałwii. Dodaj ryż i smaż przez chwilę do momentu, aż ziarna ryżu się zeszklą. Następnie dodaj pozostałe dodatki: morele, jabłko i kawałki dyni. Dolej soku jabłkowego i zaczekaj, aż ryż wchłonie cały sok. Zacznij stopniowo dolewać cydr i cały czas mieszaj. Gdy cydr się wchłonie, ponownie wlej porcję płynu i mieszaj. Zmniejsz ogień. Na koniec dodaj ser i łyżkę masła.
Jako dodatek do całego dania, świetnie sprawdzi się orzeźwiający tatar z ogórka, będący alternatywą nudnych surówek. Orzeszki pinii upraż na patelni i wsyp do miski. Z ogórków usuń pestki, pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski. Dolej olej z pestek dyni i dodaj kilka listków szałwii. Dopraw solą i pieprzem. Risotto podaj z tatarem z ogórka.
Tekst: Klaudia Bilska
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia