
Desery, ciasta i ciasteczka
Strona główna / Zdrowe przepisy / Przepis na wegański chleb bananowy
Chleb wegański jest przez wielu nazywany „chlebem życia”. Jest zdrowy, pozbawiony szkodliwych składników, a przede wszystkim, wbrew temu co możecie sądzić – przepyszny! Przedstawiamy przepis na chleb wegański! Wegański chleb bananowy.
Składniki na chleb bananowy:
Mokre składniki:
1 1/3 szklanki (320 g), puree z bardzo dojrzałego banana
2 łyżki stołowe (15 g) w siemienia lnianego
1/3 szklanki (60 ml) mleka roślinnego (np. mleko migdałowe)
1/3 szklanki (60 ml) oleju kokosowego
2 łyżki stołowe (30 ml) czystego syropu klonowego
2 łyżeczki (10 ml) czystego ekstraktu waniliowego
Suche składniki:
1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe (60 g), cukru kokosowego
1/2 szklanki (50 g), płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 1/2 szklanki (210 g) mąki orkiszowej
Plasterki banana, posiekane orzechy włoskie, wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 °. Nalać do formy do chleba trochę oleju, następnie odstawić.
W dużej misce rozgnieść dokładnie banana.
Zmieszać składniki mokre (siemię, mleko, stopiony olej, syrop klonowy, wanilia) z bananem, aż wszystko się połączy.
Wymieszać suche składniki (cukier, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, sól i mąkę orkiszową), następnie połączyć z mokrą mieszaniną, tak aby wszystkie składniki się dokładnie zmieszały.
Nałożyć ciasto do formy na chleb i rozłożyć równomiernie. Dodać pozostałe składniki i delikatnie „docisnąć” je do ciasta.
Piec bochenek odkryty od 45 do 55 minut, aż będzie lekko złoty i chrupki na wierzchu. Górna cześć bochenka powinna trochę opaść przy dotknięciu.
Bochenek w formie odłożyć do ochłodzenia przez 30 minut. Potem przesunąć nóż wokół chleba w celu poluzowania go, a nastepnie delikatnie wyjąć z formy, umieszczając go bezpośrednio na stojaku aż do całkowitego wystygnięcia (lub w celu przyspieszenia tego procesu włożyć do lodówki na 45 minut).
Po wystygnięciu pokroić chleb na kromki. Kocham szerzyć ją wegańskiej masła lub oleju kokosowego. Taki chleb można trzymać w lodówce, szczelnie owinięty przez 3 do 4 dni, lub może zamrozić przez 4 do 6 tygodni.
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia