
Patelnia do smażenia naleśników
15 października, 2014Skromna przystawka lub wyrafinowane danie – naleśniki stwarzają nieograniczone możliwości kulinarne. Możesz je jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Wykonanie ciasta na naleśniki jest proste. Musisz mieć wypróbowany przepis i dobrą patelnię! Zobacz, jak wybrać najlepszą.
Wszyscy lubią jeść naleśniki w dowolnej wersji na słono lub słodko. Lecz nie wszyscy przepadają za ich smażeniem. Ciasto często przypala się lub przywiera do patelni, albo jest za grube. Te problemy nie wynikają koniecznie z kiepskich umiejętności kulinarnych lub kiepskiego przepisu. Nieudane naleśniki to często wina patelni.
Chociaż na sklepowych półkach aż roi się od naczyń do smażenia, kupując patelnię przeważnie kierujemy się ceną. Tymczasem przy wyborze patelni należy wziąć pod uwagę więcej czynników:
1.Kształt – zwróć uwagę, czy patelnia ma odpowiedni profil, powinna być idealnie płaska i niska (niski rant patelni) – wówczas masz większe szansę, że udadzą ci się akrobatyczne popisy w podrzucaniu placków w czasie smażenia. Gdy łatwiej nam przewrócić naleśniki na drugą stronę, niwelujemy ryzyko przypalenia.
2.Powłoka – patelnia może mieć powłokę ceramiczną, żeliwną lub teflonową. W przypadku naleśników najlepiej sprawdza się ceramika. Na patelni ceramicznej ciasto smaży się szybko, więc jest przyjemnie chrupiące i możemy robić naprawdę cienkie placki. Poza tym do takiej powłoki ciasto nie przywiera i smaży się równomiernie. Powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania, więc może nam posłużyć na dłużej. Patelnie pokryte teflonem lub tytanem umożliwiają smażenie bez tłuszczu – więc często są wybierane przez osoby dbające o linie.
3.Wygodny uchwyt – musisz mieć pewność, że nie będzie wyślizgiwał się z rąk i nie nagrzeje się w czasie smażenia. Niektóre patelnie są wyposażone w uchwyty, które w ogóle się nie nagrzewają.
4.Grube dno – tanie, cienkie patelnie nie rozprowadzają równomiernie ciepła, więc łatwo o przypalenie naleśników. Kupując patelnie zwróć uwagę, by była w miarę lekka lecz dno powinno być solidne.
5.By równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni, użyj specjalnej drewnianej szpatułki – wówczas będą miały regularny kształt i grubość.
Patelnia Le Creuset
mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak wybrać garnek do gotowania na parze