
Marynowana papryka
12 sierpnia, 2011Marynowana papryka to idealny dodatek do zimowych obiadów, a także do przekąsek i kanapek. Jeśli lubisz marynowaną paprykę, koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Składniki:
- 2 kg papryki,
- ½ l 6% – go octu,
- 1 l wody,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- kilkanaście ziaren pieprzu i angielskiego ziela,
- liść laurowy.
Wykonanie:
1. Strąki papryki umyj dokładnie, poprzekrawaj wzdłuż, wypestkuj.
2. Zagotuj ocet z woda i przyprawami, ostudź.
3. Strąki papryki ułóż ciasno „na stojąco” w wysokich słojach weka lub twist-off, zalej przygotowana marynatą, zamknij i pasteryzuj w dużym garnku z gotującą się wodą. Na dno garnka ułóż ręcznik, żeby słoiki nie obtłukły się w czasie pasteryzacji.
4. Licząc czas od zawrzenia wody w garnku pasteryzuj słoiki przez pół godziny.
5. Po tym czasie szybko wystudź słoiki, wymieniając stopniowo wodę z gorącej na zimną.
6. Zupełnie zimne słoiki wyjmij z wody, wytrzyj do sucha i przechowuj w chłodnym miejscu.