
Marynowana mieszanka z warzyw
12 września, 2014Późnym latem i jesienią, kiedy mamy najwięcej świeżych warzyw, warto niektóre z nich zamknąć w słoikach. Zimą będzie jak znalazł!
Składniki:
na 5 -6 porcji:
- 1 mała główka kapusty,
- 3-4 średniej wielkości ogórka,
- 3 słodkie papryki,
- 2-3 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchwi,
- 1 papryczka chili,
- po 2 -3 gałązki pietruszki i koperku i estragonu,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- kilka liści laurowych,
- 3 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka octu.
Wykonanie:
1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Marchew i cebulę oczyść, z kapusty zdejmij wierzchnie liście i usuń trzon. Obierz też czosnek.
2. Pokrój warzywa – kapustę na większe kawałki, każdą z papryk podziel na 4 części, marchew pokrój w plasterki.
3. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej wszystkie warzywa na 2 minut. Po wyjęciu z wody ułóż je na czystym ręczniku.
4. Układaj warzywa do wysterylizowanych słoików. Kolejność warstw – dowolna. Zacznij jednak od większych kawałków – mniejszymi na koniec wypełnisz puste przestrzenie. Dorzuć papryczkę chili, pieprz oraz liście laurowe.
5. Zalej warzywa gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i daj im postać przez pół godziny.
6. Po tym czasie odlej wodę ze słoików do dużego garnka. Dodaj sól, cukier i doprowadź do wrzenia. Teraz zalej tym roztworem warzywa w słoikach, zanim zamkniesz je pokrywkami, dodaj do każdego z nich odrobinę octu.
7. Zamknij słoiki pokrywkami, odwróć je do góry dnem. Każdy z nich owiń dokładnie grubym ręcznikiem, dodatkowo możesz przykryć je kocem. I tak pozostaw słoiki do pełnego wystygnięcia. Przetwory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Spożywać warzywa możesz już za ok. 10 dni.