Lemoniada nam manao, Tajlandia
23 lipca, 2016Kolejna propozycja prosto z Azji. Nam manao do złudzenia przypomina tradycjną lemoniadę, jest jednak mały haczyk… Dodajemy do niej dużą szczyptę soli! Choć na pierwszy rzut oka zabieg ten może budzić wątpliwości, to wystarczy jeden łyk, żeby zakochać się w proponowanym egzotycznym połączeniu.
Dlaczego? Słona lemoniada lepiej ugasi pragnienie niż niejeden znany nam słodki napój. Nam manao przygotowuje się na bazie wody, soku z limonek i syropu cukrowego, a całość wieńczy duża szczypta soli.
Lemoniada Nam manao:
- 7 limonek
- 4 szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- duża szczypta soli
- plasterki limonki
- liście mięty
Wyciskamy sok z limonki do osobnego naczynia. Podgrzewamy wodę do 90 stopni, dodajemy cukier i sól i mieszamy. Ważnym krokiem jest dodanie łupin limonek. Odstawiamy płyn na 10 minut, po czym przelewamy miksturę przez sito do dzbanka, wyciskając sok, który pozostał jeszcze w łupinach limonek. Na koniec dodajemy wcześniej wyciśnięty sok z limonek, odstawiamy do lodówki i gotowe! Lemoniada najlepiej smakuje z kostkami lodu oraz liśćmi świeżej mięty.
Za przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata dziękujemy ekspertom z biura lotniczego Sky4Fly.net.
Opracowanie: Ania Tobiasz
Zdjęcia: Materiały prasowe
Sprawdź inne pomysły na napoje orzeźwiające:
Prosty przepis na orzeźwiające Lassi, Indie |
Koktajl marchwiowy |
Przepisy na letnie koktajle |




















