
Lekkie grillowanie
28 kwietnia, 2017Za oknem coraz cieplej. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Zobacz nasze rady na grilla w wersji light. Nie martw się o nadprogramowe kilogramy!
Skup się na lekkich mięsach
Lepszym wyborem będą filety z piersi kurczaka lub indyka, niż karkówka i boczek. Te pierwsze mają obniżoną ilość szkodliwych substancji, które powstają podczas grillowania. Zrezygnuj z kiełbasy, kaszanki i żeberek, a sięgnij po polędwiczki wieprzowe.
Nie kupuj w sklepach gotowych mięs, wcześniej zamarynowanych
Przede wszystkim nie będziesz w stanie rozpoznać świeżości mięsa. Chemiczne dodatki i sztuczne aromaty nie pomogą w lekkim grillowaniu. Spokojnie sama przyprawisz mięso, weź podstawowe przyprawy jak pieprz i sól, ale też sięgnij po bazylię, oregano, tymianek. Nie zapomnij o czosnku! Zioła wzbogacą smak, nadadzą soczystości mięsom.
Ryby to idealne danie na grilla w wersji light
Są lekkie i pyszne. Tu nie musisz się ograniczać. Szczególnie polecamy łososia, dorsza i pstrąga. Układaj je na tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Natrzyj je wcześniej oliwą z oliwek i przyprawami. Do grillowania nie nadają się mrożone wcześniej ryby.
Warzywa są wdzięcznym produktem do grillowania
Przede wszystkim cechują się niskokalorycznością. Skrop delikatnie oliwą i dopraw ziołami cukinię, szparagi, paprykę, kukurydzę i bakłażana. Przypiekaj z każdej strony po kilka minut.
Grillowane mięsa i ryby nie obejdą się bez pasujących do nich sosów
Oczywiście domowe, w dietetycznej wersji! Zrezygnuj z majonezu i śmietany. Sięgaj po niskotłuszczowe jogurty, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek.
W napojach również zrób porządki!
Rzadko kto może sobie wyobrazić grillowanie bez kalorycznego piwa i słodkich, gazowanych napoji. Wśród alkoholi wybierz różowe lub czerwone wino (poprawia trawienie). Postaw na stół dzbanek z niegazowaną wodą z plasterkami cytryny i listkami mięty.
Ruszaj się!
Potrawy nie będą gotowe w 5 minut. W oczekiwaniu na grilla pograj w piłkę albo badmintona. Odrobina ruchu na pewno wpłynie na Twoje samopoczucie.
Potrawy z grilla mogą być zdrowe i niskokaloryczne. Ciesz się smakołykami z rusztu, bez zaprzątania myśli o spożywanych kaloriach. Z naszymi radami będziesz czuć się lekko i zdrowo!
Zobacz również:
Opracowanie: Ilona Strzeszewska