
Kutia z kaszą pęczak
23 grudnia, 2015Tradycyjne dania świąteczne są smaczne, ale bywają ciężko strawne i bardzo kaloryczne. Warto więc modyfikować przepisy, by nieco „odchudzić” świąteczny stół. Oto nasz przepis na kutię z kaszą pęczak.
Kasza pęczak to sekretny składnik tego prostego przepisu, jest zdrowsza i mnie kaloryczna niż makaron oraz mniej problematyczna w przygotowaniu niż pszenica w tradycyjnej wersji.
1 szklanka kaszy pęczak, 1/2 szklanki miodu, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 dag posiekanych migdałów bez skórki, 5 dag daktyli, kandyzowana skórka pomarańczowa, 1 szklania mleka, garść rodzynek.
Kaszę zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości. Mak wypłukany i zalany szklanką wrzącego mleka gotujemy 10-15 min. Następnie mielimy go dwukrotnie w maszynce. Łączymy wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Sprawdź też:
Pomysły na dekoracje święteczne
W jakim porządku sadzamy gości przy stole