
Kolorowe smoothies
8 czerwca, 2016Nadchodzi lato, obfitujące w mieniące się kolorami, soczyste owoce i warzywa sezonowe – od upajających zapachem truskawek naszych krajowych, przez zachwycające barwami wiśnie, maliny i porzeczki, po najsmaczniejsze o tej porze roku pomidory. Wielką stratą dla podniebienia i zdrowia byłoby z tego urodzaju nie skorzystać. Przełam rutynę i rób koktajle owocowe lub koktajle warzywne codziennie.
Większość owoców i warzyw możemy kupić w supermarkecie przez okrągły rok, jednak nie ulega wątpliwości, że najwięcej smaków czeka na nas latem. Są one bomba witaminowa dla naszego organizmu. Korzyść może być jeszcze większa, jeśli zdecydujesz się na dietę płynną – czyli zamiast spożywać owoce i warzywa w formie kanapek i sałatek, postawisz na przeciery i koktajle. Według Światowej Organizacji Zdrowia, absolutne minimum to 5 porcji owoców i warzyw dziennie. O wiele łatwiej jest spełnić to zalecenie, przygotowując sobie pyszne napoje.
– Wygoda, zwiększenie przyswajalności części składników pokarmowych, urozmaicenie sposobu żywienia to wystarczające powody, aby wziąć pod uwagę płynne posiłki w diecie – tłumaczy Jakub Sobiecki z Fundacji Wiemy Co Jemy. – Ważne, aby zawrzeć w nich źródło tłuszczu dla zwiększenia przyswajalności substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Może nim być awokado, orzechy, pestki, siemię lniane czy produkty sojowe.
Koktajle owocowe w nowej odsłonie
Na naszych talerzach sezon na produkty świeżo zerwane z krzaka lub drzewa triumfalnie rozpoczyna truskawka. Spróbuj zmiksować je z bogatym w dobroczynny kwas oleinowy awokado czy pełnymi kwasów omega-3 nasionami chia, dodając do koktajlu mleko kokosowe czy przełamując słodycz bazylią lub sokiem z limonki?
Dlaczego warto pić smoothie? Przepis na Pina Colada. |
Po truskawkach przychodzi pora na czereśnie, wiśnie, porzeczki i maliny, a także pomidory, czyli wszelkie możliwe odmiany koloru czerwonego. Owoce i warzywa tej barwy są doskonałym źródłem potasu i witaminy C. Lipiec to czas największych upałów. Dlatego postaw na owocowe orzeźwienie i zmiksuj sezonowe przysmaki z kostkami lodu. W tym może pomóc niezawodny blender kielichowy Electrolux ESB7300S z serii Expressionist Collection, wyposażony w tytanowe ostrza TruFlow, które poradzą sobie z każdą, nawet największą porcją lodu.
W sierpniu debiutuje szpinak, popularny w naleśnikach, sałatkach czy cieście francuskim. Zdecydowanie lżejszym, ale równie pożywnym posiłkiem stworzonym na jego bazie jest koktajl ważywny, zaskakujący połączeniem z mlekiem migdałowym i imbirem. Z entuzjazmem wypiją go zwolennicy zielonych smoothies, ale przekona on także dzieci, które słysząc słowo „szpinak” do tej pory kręciły nosem.