
Jak zrobić zupę rybną?
1 grudnia, 2014Jak zrobić zupę rybną?
Aromatyczna, smaczna i bardzo odżywcza. Zupa rybna to wręcz obowiązkowy element zimowego menu. Jest prosta w przygotowaniu i zawsze się udaje. Możemy ją podawać z ryżem lub grzankami.
Przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji spędzonych nad morzem, a jednocześnie rozgrzewa i dodaje energii. Zupa rybna najlepiej smakuje zrobiona ze świeżej ryby (świetnie sprawdza się łosoś). Najlepiej podawać ją w miseczkach z ciepłymi, chrupiącymi grzankami.
Przepis na zupę rybną
250 dag świeżego łososia
Pęczek włoszczyzny
Litr bulionu z warzyw
3 ząbki czosnku
1 cebula
Zioła – liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, cząber, papryka
Warzywa kroimy w kostkę, rybę na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy warzywa i zioła oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy kawałki surowej ryby, gotujemy przez piętnaście minut, aż ryba stanie się miękka. Podajemy w okrągłych miseczkach. Opcjonalnie możemy dodać po łyżce gęstej śmietany do każdej miseczki.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: