
Jak zrobić zapasy na zimę
15 września, 2015Aby zachować najlepszą świeżość warzyw jak i owoców na zimę i móc cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i aromatem, możemy zastosować kilka metod:
Mrożenie
To jedna z najlepszych metod, ponieważ produkty zachowują do 80% składników odżywczych, nie powodując znacznych zmian w strukturze białek oraz zahamowane jest jełczenie tłuszczy.
Wymagane jest oczywiście wcześniejsze umycie i usunięcie szypułek, w niektórych przypadkach konieczne jest blanszowanie (zalewanie na chwilę wrzątkiem, w celu zachowania pożądanej barwy i smaku). Najlepiej warzywa i owoce przechowywać w odpowiednich do tego woreczkach lub na tackach i natychmiast zamrozić po osuszeniu przygotowanych produktów, w niskiej temperaturze -18°C. Okres trwałości mrożonek wynosi od 6 do 12 miesięcy.
Co możesz zamrozić?
Mrozić możesz niemal wszystkie owoce, takie jak truskawki (niestety po rozmrożeniu staja się bardzo wodniste, sliwki, wisnie, czereśnie, jagody, porzeczkę. A do zimowych zup jak znalazł bedą mrożone marchewka, pietruszka, koperek, seler, groszek i wiele innych…
Suszenie
To dobry i najstarszy sposób na zachowanie świeżości warzyw i owoców w warunkach domowych. Najczęściej suszymy wcześniej umyte i rozdrobnione: marchew, por, seler, pietruszkę – korzeń i nać, koperek. Do suszenia wystarczy piekarnik. Proces suszenia należy rozpocząć od nie zbyt wysokiej temperatury, stopniowo zwiększając jej zakres, uważając, aby nie spalić suszu.
Dzięki odparowaniu ok. 70 % zawartej w owocach i warzywach wody, produkty wciąż zachowują swoją trwałość i wartość odżywczą.
Inspiracja
Oprócz warzyw i grzybów do suszenia polecamy również zioła – miętę (jej smak w herbacie nie do porównania z tą, którą kupisz w aptece), lipę (idealna na przeziębienia i grypę) oraz wszelkie zioła, które lubisz uzywać jako przyprawy.
Przetwory
To sposób na zamknięcie lata w słoiku pod postacią dżemów, marynat, kiszonek, kompotów, marmolad, powideł.
Dużo zależy od jakości warzyw i owoców oraz od używanych do tego celu naczyń. Najlepiej, by były one wykonane z bezpiecznych materiałów, dobrze umyte i wyparzone przed napełnieniem.
Dobrym pomysłem na zachowanie świeżego smaku warzyw jest pasteryzacja. Przechowywać w ten sposób mozesz np. pomidory, fasolkę szparagową, sosy.
Wypróbuj nasze przepisy na pasteryzowane warzywa:
Pamiętaj, aby pasteryzacja się udała, w wodzie powinien być zanurzony cały słój razem z wieczkiem. W przeciwnym razie będzie się rozwijać pleśń. Polecane jest także wszelkie kwaszenie np. kapusty, ogórków, ponieważ zwiększa się wówczas ilość witaminy C.
Wypróbuj nasze przepisy na przetwory >>>
Foto: Istockphoto.com
Opracowanie: mgr Izabela Domańska, specjalista dietetyki i żywienia człowieka