
Jak zrobić domowy makaron?
11 grudnia, 2014Jak zrobić domowy makaron włoski?
Moda na makarony przywędrowała do nas z Włoch. Różnorodność kształtów, grubości ciasta i smaku sprawia, że dania z makaronu nigdy nam się znudzą. Pasta – to najchętniej zamawiane danie w restauracjach, zobacz, jak zrobić ją samodzielnie w domu.
Przepis na ciasto podstawowe jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Możemy też zrobić makaron zielony (z dodatkiem szpinaku) lub czarny (barwiony atramentem z mątwy lub kałamarnicy). Sekret udanego makaronu tkwi w starannym zagnieceniu i dobrym wysuszeniu ciasta.
Przepis na makaron:
500 g mąki
5 jajek
40 g soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto, by uzyskać gładką kulę. Uwaga ciasto powinno bez problemu odrywać się od palców. Możemy dodać niewielką ilość wody, jeśli masa jest za gęsta. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, wykładamy ciasto na stolnicę, kroimy na części i wałkujemy cieniutkie placki. Należy to robić na stolnicy posypanej mąką, by ciasto się nie przylepiało. Rozwałkowany placek zwijamy w rulon i tniemy go na cienkie paseczki, bo rozwinięciu otrzymujemy cienki i długi makaron. Zanim zaczniemy gotować makaron, należy go najpierw wysuszyć, do tego celu może nam się przydać specjalny stojak.
Jak zrobić kolorowy makaron?
W restauracjach często zamawiamy zielony lub czerwony makaron. By uzyskać dany kolor, musimy dodać do ciasta kolorowe składniki:
Makaron zielony – pesto, świeża bazylia, szpinak
Makaron czerwony – puree z buraka, suszony pomidory
Makaron żółty – szafran, kurkuma
Makaron czarny – atrament z kałamarnicy
Tego potrzebujesz, by zrobić domowy makaron:
Nóż do makaronu, Red Onion
Stojak do suszenia makaronu, Red Onion
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Penne ze świeżymy pomidorami i bazylią
Tagiatelle z wędzonym łososiem