
Jak zrobić domowy jogurt?
3 listopada, 2014Jogurt to jeden z tych produktów, które kojarzą nam się ze zdrowym odżywianiem i odchudzaniem. To prawda, że jego właściwości prozdrowotne są nieocenione, pod warunkiem, że produkt nie zawiera sztucznych substancji zagęszczających, żelatyny i dodatków smakowych. Dlatego najlepiej zrobić jogurt samodzielnie w domu.
DLACZEGO JOGURT JEST ZDROWY?
W jogurcie znajdują się bakterie probiotyczne, które podnoszą odporność i mają działanie lecznicze. Pomagają odbudować florę bakteryjną jelita, dlatego często są zalecane przy terapii antybiotykowej, która powoduje zaburzenia flory. Ponadto jogurty regulują pracę jelit, polepszają trawienie i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Jogurt stanowi też wartościowe źródło węglowodanów, tłuszczy i białek, witamin oraz minerałów (wapń i fosfor). Zawiera więcej wapnia niż mleko i dostarcza cennego (szczególnie dla kobiet w ciąży kwasu foliowego). Nie ma wątpliwości, że naturalny jogurt powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie.
CO POTRZEBA, BY ZROBIĆ JOGURT?
By uprościć i skrócić proces wytwarzania jogurtu, możemy kupić specjalne urządzenie zwane jogurtownicą. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić zestawy startowe do robienia jogurtu, które składają się z pojemników oraz bakterii w proszku. Wówczas wystarczy dodać je do mleka podgrzać i poczekać, aż bakterie zadziałają i zamienią mleko w jogurt. Jeśli nie mamy szczepu do produkcji jogurtu, możemy wykorzystać ten przepis:
1 litr mleka (najlepiej, że było niepasteryzowane)
2 łyżki jogurtu probiotycznego (najlepiej ze sklepu ekologicznego) – warto upewnić się, że zawiera bakterie: lactobacillus casei i lactobacillus acidophilus
Jeśli używamy świeżego mleka, należy je zagotować, a następnie schłodzić do temperatury 40 stopni. W przypadku mleka UHT wystarczy je podgrzać do temperatury 40 stopni. Stopniowo dodajemy jogurt (lub bakterie z zestawu startowego) i odstawiamy na około 6 godzin w ciepłe miejsce. Jeśli korzystamy z jogurtownicy, po prostu wlewamy mleko i jogurt do słoiczków, a urządzenie utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę, która sprzyja procesowi fermentyzacji. Samodzielnie przygotowany jogurt możemy jeść codziennie na śniadanie z domowym musli.
Jogurtownica Severin
mb)
Foto: 123 RFi materiały prasowe (zdjęcie producenta)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak samodzielnie przyrządzić musli?
Jak zrobić domowe batoniki musli?