
Jak zrobić domowe burgery wegetariańskie?
15 maja, 2016Są zdrowe i pyszne. Przepadają za nimi nie tylko wegetarianie, ale także mięsożercy. Bogate w białko powinny znaleźć się na stałe w naszym menu. Zobacz, jak zrobić domowe burgery wegetariańskie.
Sieciom restauracji fast food rośnie groźny rywal, z miesiąca na miesiąc przybywa barów z hamburgerami, które oferują pyszne i zdrowe kotlety w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem świeżych warzyw. Hitem sezonu okazały się burgery wegetariańskie robione z kaszy jaglanej, ciecierzycy, soczewicy i różnych rodzajów fasoli lub warzyw. Stanowią zdrową alternatywę dla mięsa, zaskakują doskonałym smakiem, poza tym mają mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Można je zrobić samodzielnie w domu.
Przepis na wegeburgery z ciecierzycy
Składniki:
Puszka ciecierzycy
2 czerwone papryczki chili
1 cebula
2 jajka (jeśli wolisz wersję wegańską, zamiast jajek dodaj jedną startą cukinię)
2 łyżki oliwy
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
Olej do smażenia
2 ząbki czosnku
5 bułek pełnoziarnistych
2 pomidory
Pęczek pietruszki
4 ogórki kiszone
Sałata zielona
2 łyżki majonezu
Jogurt naturalny
Wykonanie:
Ciecierzycę zmiksuj na gładką masę razem z papryczką chili, drobno pokrojoną cebulą, pietruszką oraz czosnkiem. Do uzyskanej masy wbij jajka, wsyp mąkę i dodaj oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i zwarta. Formuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na patelni lub na grillu.
Bułki przekrój na pół. Do środka włóż kotleta z ciecierzycy, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka, opcjonalnie cebulą oraz sałatę, posmaruj sosem majonezowo-jogurtowym.
(mb)
foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak wybrać garnek do gotowania na parze?
Jak przyrządzić idealną sałatkę?