
Jak wybrać zdrową sól?
17 września, 2015Jak wybrać zdrową sól?
Sól szkodzi – powoduje nadciśnienie i zatrzymywanie wody w organizmie. Niedawno została wycofana ze szkolnych stołówek – ku niezadowoleniu dzieci nieprzyzwyczajonych do jedzenia nieposolonych potraw. Wszystko smakuje lepiej z odrobiną przypraw, trzeba tylko wiedzieć, jak je dobrać.
Przetworzony sól produkowana na skalę przemysłową nie jest zdrowa i zdobyła złą reputację, natomiast naturalny produkt jest bogactwem minerałów. Nie musimy rezygnować z słonego smaku, jeśli wybierzemy zdrową sól morską lub himalajską.
Różowa sól himalajska
Uważana jest za najzdrowszą i najczystszą sól naturalną, pochodzi bowiem z nieskażonych rejonów świata. Zawiera ponad 80 składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma charakterystyczny lekko różowy kolor. Jest wydobywana ręcznie z dawnych złóż morskich.
Sól morska
Ma bardziej wyrazisty smak niż zwykła sól. Zawiera magnez, potas, chlor i jod, gdyż nie traci swoich naturalnych wartości w procesie przetwarzania i chemicznego suszenia. Ma lekko szarawy odcień, dostępna jest przeważnie w postaci zbrylonych granulek. Chociaż tego typu naturalny produkt posiada właściwości prozdrowotne, lekarze przestrzegają, by nie spożywać dziennie więcej niż 1 płaską łyżeczkę soli.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: