
Jak wybrać odpowiedni nóż do sera?
16 października, 2014Niektóre są tak miękkie, że rozpuszczają się w ustach, inne kruszą się, a twarde mają najbardziej wyrazisty smak. Delektując się serami, próbujemy różnych gatunków i dobieramy do nich rozmaite dodatki. Wiemy, jak podawać sery, ale czasem mamy problemy z ich krojeniem. Zobaczmy, jak dobrać nóż do sera.
NÓŻ DO SERA TWARDEGO
Sery twarde mają wyrazisty ostry lub lekko słodkawy smak. Te o bardziej pikantnym smaku mocno się kruszą. Niektóre z nich dojrzewają nawet latami, zanim trafią na nasz stół. By pokroić twardy ser, musimy mieć specjalnym nóż o długim trzonku i krótkim ostrzu, który ma trójkątny kształt. Czubek noża do twardego sera musi być spiczasty, by łatwo dało się wbić w bryłę. W przypadku serów twardych musimy też wybrać solidną deskę do krojenia, odporną na zarysowania. (Na zdjęciu: nóż Bodum).
NÓŻ DO SERA MIĘKKIEGO
Sery miękkie i ciągnące się typu camembert dosyć trudno kroić, ponieważ łatwo jest je rozgnieść, przez co wyglądają nieapetycznie. Poza tym często przykleją się do ostrza. W tym przypadku najlepiej radzą sobie o noże o charakterystycznej konstrukcji – w klindze porobione są otwory, więc ser nie klei się do ostrza i nie odkształca. Czubek noża ma specjalne rozwidlenie. Noże do serów miękkich są lekkie i pozbawione masywnym trzonków. Jeśli chcemy przygotować elegancką deskę serów, nóz do camemberta bardzo nam ułatwi zadanie. (Na zdjęciu nóż Fiskar)
NÓŻ DO SERA ŻÓŁTEGO
Lśniące, pachnące żółte sery o delikatnym smaku trudno pokroić na cienkie plastry o równomiernej grubości. Zwykły nóż kuchenny może nie poradzić sobie z tym zadaniem. Najlepiej sprawdzą się noże typu łatka o szerokim i płaskim ostrzu w kształcie trapezu lub trójkąta z niewielkim prostokątnym otworem w klindze.(Na zdjęciu nóź Fissler).
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?
Jak wybrać garnek do gotowania na parze?
Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia naleśników?