
Jak ozdobić tort?
14 listopada, 2014Tort to odświętny deser, który kojarzy nam się ze specjalnymi okazjami. Taki wypiek musi nie tylko dobrze smakować, ale także pięknie wyglądać. Dlatego przeważnie zamawiamy torty w cukierni. Warto jednak spróbować przygotować go samodzielnie, wtedy sprawimy naszym bliskim podwójną radość.
Upieczenie biszkoptu to dopiero połowa sukcesu. Najwięcej energii, a przy tym kreatywności pochłania udekorowanie tortu. Mamy tu wielkie pole do popisu, począwszy od konstrukcji, po wybór posypki. Nasz tort może być okrągły lub prostokątny (w angielskim stylu), parterowy lub piętrowy. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
KUWERTURA DO DEKORACJI TORTU
Zwykła polewa czekoladowa sprawdza się wspaniale w przypadku sernika lub babki. Jednak elegancji tort dekorujemy kuwerturą, czyli warstwą czekolady, która jest bardzo równomierna, gładka i błyszcząca. Kuwertura jest to czekolada o większej zawartości masy kakaowej. Można ją kupić w sklepach internetowych lub w sklepach Wedla i Lidla. Kuwertura może być sprzedawana w formie tabliczek (wyglądają jak czekolada), pastylek lub proszku, należy ją rozpuścić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
PLASTYCZNA MASA CUKROWA DO DEKORACJI TORTÓW
Elastyczny lukier to masa, która pozwala zamienić tort w dzieło sztuki cukierniczej. Jedyny minus takiej dekoracji to niezbyt apetyczny smak (jest po prostu bardzo słodki). Masą cukrową można pokryć cały tort oraz formować z niej różne ozdobne figurki. Gotowy produkt w dowolnym kolorze dostępny w sklepie cukierniczym (także w internecie). Masę wałkujemy, by uformować cienki płat (możemy ją kroić, by uzyskać odpowiedni rozmiar) i powlekamy nią tort. By wygładzić polewę, możemy kupić specjalną łopatkę.
TORT ZDOBIONY W SPOSÓB TRADYCYJNY
Zwolenniczki tortów tradycyjnych preferują zdobienia wykonane z kremu lub bitej śmietany. Jeśli wybierzesz ten sposób ozdabianiu tortu, możesz korzystać z wielu gadżetów, które pozwolą ci stworzyć artystyczny efekt. Potrzebujesz rękawa cukierniczego z różnorodnymi końcówkami, by nakładając krem na biszkopt, tworzyć wzory. Możesz użyć specjalnego wałka do dekoracji ciast, na którym wytłoczone są aplikacje (nadaje się idealnie do dekorowania boków tortu). Torty na okazje związane z urodzinami, jubileuszami warto zaakcentować, umieszczając na ich powierzchni napis. Tutaj przydadzą się pisaki spożywcze – do kupienia w różnych rozmiarach i kolorach. Na sam koniec możesz oprószyć tort posypką. Na tym etapie też jest możliwość popisania się wyobraźnią, zamiast tradycyjnych wiórków czekoladowych, kokosowych lub kolorowych paciorków z cukru, sięgnij po spożywczy brokat.
JAK ZROBIĆ TORT PIĘTROWY
Wysoki dwu lub trzy piętrowy tort to szczyt cukierniczej elegancji. Kojarzy nam się głównie z przyjęciami weselnymi. Tak wyrafinowaną konstrukcje możesz zrobić samodzielnie we własnym domu i jest to bardziej proste niż ci się wydaje. Oczywiście, czeka cię więcej pracy, bo musisz upiec dwa lub trzy biszkopty (w zależności od tego, ile pięter ma mieć konstrukcja). Biszkopty muszą różnić się rozmiarem. By ustawić je jeden na drugim, potrzebujesz ukrytego stelażu (kupisz go w internetowych sklepach cukierniczych w cenie ok 150 zł). Pojedyncze biszkopty przekładasz kremem i dekorujesz, aby złożyć całość musisz wbić metalowe podpórki w dolny tort, następnie umieścić na nich okrągły blat i nałożyć na niego górny biszkopt. W ten sposób twój piętrowy tort ma stabilną konstrukcję, a stelaż jest całkowicie niewidoczny.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Przepis na aromatyczne ciasto z jabłek