
Imbir – jak go stosować w kuchni?
26 stycznia, 2015Imbir – jak go stosować w kuchni?
Ma specyficzny smak, zapach i wygląd. Najczęściej sięgamy po niego zimą, gdyż świetnie rozgrzewa. Zobaczmy, co można zrobić z imbiru.
Imbir w postaci proszku był w kuchni stosowany od dawna. Jendak dopiero od kilku lat prawdziwą furorę robi świeży imbir. Warto go jeść często, nie tylko dlatego, że dobrze smakuje, ale z uwagi na jego cenne właściwości lecznicze. Poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Dlatego warto dodawać go do wszystkiego – sosów, zup, marynat, trunków i wypieków. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów.
Marynata imbirowa do krewetek
Surowe oczyszczone lub mrożone krewetki macerujemy w marynacie ze świeżego startego imbiru (wystarczy jedna łyżeczka), 2-3 ząbków czosnku, oliwy oraz sosu sojowego i posiekanej natki pietruszki. Krewetki trzymamy w marynacie godzinę (w lodówce) i od razu smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
Napój rozgrzewający z imbirem
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dzbanka, dodajemy kilka plasterków cytryny, niewielki kawałek obranego świeżego imbiru. Owoce i imbir zalewamy gorącą wodą, słodzimy miodem lub syropem klonowym. Możemy też dodać laskę cynamonu lub kilka goździków.
Gruszki z imbirem pod kruszonką
4 miękkie gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i prażymy na wolnym ogniu z łyżką cukru. Gdy zmiękną, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką zrobioną z topionego masła (pół kostki), szklanki mąki, szklanki cukru brązowego i 1 łyżeczki startego imbiru. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Sos na bazie imbiru
Na patelnie rozgrzewamy oliwę lub olej (może być kokosowy zapachowy). Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i 1 papryczkę chili, wyciskamy sok z limonki i dorzucamy 1 łyżkę startego imbiru. Całość mieszamy i podsmażamy chwilę. W sosie możemy podsmażać warzywa, kurczaka lub krewetki.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Zdrowe, polskie super produkty
Kokos w kuchni – przepisy na kokosowe dania