
Hummus – hit kuchni śródziemnomorskiej
8 października, 2015Hummus – hit kuchni śródziemnomorskiej
Oliwa, pasta sezamowa i ciecierzyca – te trzy składniki wystarczą, by przygotować humus, potrawę kuchni bliskowschodniej, którą pokochał cały świat. Hummus jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i sycący.
Była moda na sushi, domowe burgery, a teraz na lunch chodzimy coraz częściej do barów z hummusem. Tę pyszną pastę możemy też przygotować samodzielnie, eksperymentując z dodatkami. Baza tego dania jest bardzo prosta. Wystarczy zmiksować w robocie kuchennym odsączoną ciecierzycę z puszki (lub ugotować 2 szklanki surowej) z 2 łyżkami pasty sezamowej, 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Całość ucieramy na gładki krem.
Do powstałej bazy możemy dodać według naszego upodobania różne dodatki, by zrobić wersje humusu. Świetnie sprawdzą się suszone pomidory, bazylia, mielona papryka chilli. Pastę podajemy najlepiej z chlebkiem pita lub grzankami oraz z pokrojoną w słupki surową marchewką, papryką lub selerem naciowym i oliwkami.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Batoniki czekoladowo-karmelowe bez cukru