
Halaszle – rybna zupa z karpia
12 stycznia, 2010Instagram/ @milankatkin
To tradycyjna wigilijna węgierska zupa rybna. Wypróbuj ten przepis!
Dla 4 osób.
Składniki:
- 1 cały karp (ok. 1,2 kg),
- Marchewka,
- ½ selera,
- 200 g pora,
- 1 papryka żółto-zielona,
- 1 mała ostra papryczka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kostki Rosołu warzywnego KNORR,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 4 ziemniaki,
- sok z połówki cytryny,
- pęczek natki pietruszki.
Wykonanie:
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety. Na ościach (kręgosłupie), ogonie , głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) i warzywach ugotuj wywar. Dodaj dwie kostki Rosołu warzywnego KNORR do smaku – im wywar mocniejszy tym lepszy (można dołożyć części
z innych ryb słodkowodnych). Po ugotowaniu wywar przecedź. Pokrój cebulę w drobną kostkę
i podsmaż w garnku na oleju, dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.