
Gruszki – przepisy na słodko i słono
6 listopada, 2014Gruszki – przepisy na słodko i słono
Gruszka to jeden z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych owoców jesieni. Jest soczysta, słodka i pełna witamin. Możemy wykorzystywać ją na różne sposoby, tworząc oryginalne desery oraz wytrawne dania. Polecamy jeść gruszki na słodko lub słono.
Jesienią, gdy zajadamy się dojrzałymi gruszkami, warto docenić nie tylko ich smak, ale także liczne wartości odżywcze i prozdrowotne. Owoce te oczyszczają organizm z toksyn, obniżają ciśnienie krwi. Dostarczają też wiele błonnika oraz moc witamin. Warto je jeść na wszelkie możliwe sposoby w sałatkach, zupach i deserach.
GRUSZKI KARMELIZOWANE W MIODZIE
2 gruszki
2 łyżki miodu
4 orzechy włoskie
Szczypta cynamonu
Na rozgrzaną patelnię wylewamy miód, gdy lekko ściemnieje, kładziemy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Ćwiartki owoców kilkakrotnie obracamy, by obtoczyć je dokładnie w miodzie. Podajemy na talerzu z posiekanymi owocami i posypane cynamonem.
ZUPA Z GRUSZKI
3 gruszki
1 łyżka masła
1 kubek bulionu z warzyw
Plasterek ostrego sera pleśniowego
1 por
Kilka małych bez
Gruszki i por zmiksuj w blenderze. W rondelku rozpuść masło, wlej zmiksowane gruszki z porem i dodaj bulion. Całość wymieszaj i podgrzewaj, aż się zagotuje. Podawaj z pokruszonym serem pleśniowym i bezą.
SAŁATKA Z GRUSZKI I INDYKA
1 opakowanie rukoli
1 gruszka
1 pierś z indyka
1 puszka soczewicy
1 cebula szalotka
1 seler naciowy
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
W dużej misce wymieszaj rukolę, pokrojoną gruszkę, pokrojoną pierś z indyka, posiekaną szalotkę i seler naciowy. Dodaj odsączoną soczewicę i całość wymieszaj. Z płynnych składników zrób sos winegret i polej sałatę.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: