
Egzotyczna sałata tatsoi
2 grudnia, 2014Egzotyczna sałata tatsoi
Kuchnia azjatycka już dawno zdobyła wielką popularność w naszym kraju. Coraz chętniej odkrywamy egzotyczne smaki i kolory w kuchni, sięgając po orientalne produkty. Nasz apetyt na oryginalne dania na pewno zaspokoi sałata tatsoi.
Sałata tatsoi przypomina nieco liście szpinaku, ale ma jaśniejszy kolor i bardziej wyrazisty, musztardowy smak oraz słodkawy zapach. Sałatę tatsoi jemy przeważnie na surowo, ale możemy dodać ją też do zupy. Liście sałaty są niezwykle miękkie i szybko tracą świeżość, więc należy je zjeść w ciągu 1-2 dni od zakupy. Tatsoi możemy hodować samodzielnie, nasiona są dostępne do kupienia w internecie.
Przepis na sałatkę z tatsoi i awokado
100 gram liści tatsoi
100 gram liści szpinaku
2 dojrzałe awokado
1 pomarańcza
1 łyżka podprażonego czarnego sezamu
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
3 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka otartej skórki z limonki
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu winnego
Liście sałaty tatsoi i szpinaku mieszamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone awokado i pomarańczę. By przygotować sos mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy podprażonymi ziarnami czarnego sezamu.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?