
Domowy sposób na letnie orzeźwienie? Owocowe lody!
5 czerwca, 2018Sposób na owocowe lody!
Fala afrykańskich upałów w Polsce trwa w najlepsze. Podczas upałów bardzo ważne jest zachowanie równowagi w odżywianiu i piciu. Nawadnianie organizmu jest bardzo istotne, ale nie zapominajmy też o produktach bogatych w substancje odżywcze.
Wraz z upałami rośnie ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. Co najlepiej wybrać i jak ważne jest dla każdego organizmu regularne nawadnianie – opowiada o tym Katarzyna Zadka, dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo”.
photo: pinterest, Mariana Anon
Prawidłowe nawodnienie organizmu
Najważniejsza jest woda! Prawidłowe nawodnienie organizmu pełni kluczową rolę w zapewnieniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Woda bierze udział w transporcie składników pokarmowych oraz w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Jej rola jest nieoceniona w zagwarantowaniu odpowiedniej termoregulacji, nawilżeniu stawów czy zdrowym wyglądzie skóry. W ciągu dnia tracimy znaczne ilości wody w trakcie np. oddychania i pocenia się, dlatego tak ważne jest spożywanie co najmniej 1,5 litra dzienniea na przykład ogórek, aż 96%. Nieco mniej znajdziemy w papryce, która ma w sobie także mnóstwo witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego. Kolejnym warzywem, po które warto sięgać w upalne dni jest cukinia. Dużo wody (92%) znajdziemy także w owocach takich jak arbuz, melon czy truskawka. Melon uzupełni też niedobory potasu, witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego, dlatego obok truskawek jest idealnym produktem do spożywania w cieplejsze dni. Antyoksydanty zawarte w owocach zwalczają wolne rodniki, przez co spowalniają proces starzenia i chronią przed nowotworami. – mówi Katarzyna Zadka dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo” .
photo: pinterest, Libby Greenberg
PRZYJEMNE I POŻYTECZNE: JAK NAWODNIĆ ORGANIZM?
Doskonałym sposobem na odżywienie naszych organizmów jest deser lodowy! Przyjemne i pożyteczne.
Konkurencja na rynku lodziarni polskich z roku na rok jest coraz większa. Zjemy nie tylko lody włoskie czy te tradycyjne, ale również lody naturalne, lody bez cukru, bez laktozy, a nawet takie chłodzone ciekłym azotem. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest do deser, który w prosty sposób można przygotować w zaciszu swojego domu.
Jako baza idealnie sprawdzą się owoce z dodatkiem produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurt czy kefir. Owoce można dodawać w formie musu lub rozdrobnionych kawałków. Powstają coraz nowsze, finezyjne połączenia smaków, dlatego każdy na pewno znajdzie swój ulubiony. Dla osób, które chcą się trochę orzeźwić, a przy tym spróbować czegoś nowego, można polecić lody z awokado, limonką i miętą. Co będzie potrzebne? 2 dojrzałe awokado, 3 limonki, ¾ szklanki mleka skondensowanego słodzonego, ¾ mleka 2%, garść listków świeżej mięty.
![]() |
Komplet porcelanowych, pastelowych kubków z karafką Małe porcelanowe kubki bez uszka, ręcznie malowane na cztery pastelowe barwy kolekcji wiosennej Lutumursi 2018 w komplecie z białą karafką o prostym, butelkowym kształcie. Klasyczną formę porcelanowego kompletu uzupełniają soczyste kolory. |
Kubek z kolekcji jelly, ciemno-różowy bąbelek w rozmiarze small Porcelanowy mały kubek bez uszka w kolorze ciemnego różu. Kubeczki z linii jelly collection urzekają fantastycznym kształtem i bąbelkami, które pokrywają powierzchnię delikatnej porcelany. Wyjątkowa seria porcelany to zupełnie nowe podejście do kruchego, klasycznego materiału. |
![]() |
Jak przygotować takie lody owocowe?
Należy podgrzać mleko z listkami mięty (nie gotować), odstawić pod przykryciem na około 30 minut, a następnie odcedzić przez sitko. Obrać awokado, usunąć pestkę i umieścić w blenderze. Zetrzeć skórkę z dwóch limonek, dodać do awokado. Wycisnąć sok ze wszystkich trzech limonek i również przelać do blendera. Dodać oba mleka i wszystko razem zmiksować. Przełożyć do zamykanego pojemniczka, po czterech godzinach pyszny i orzeźwiający deser jest gotowy.