
Dlaczego warto jeść suszone owoce
8 grudnia, 2015Są słodkie, mają charakterystyczny „dymny" smak oraz moc wartości odżywczych. Suszone owoce to jedna z najzdrowszych, ale niestety, także wysoko kalorycznych przekąsek. Warto je jeść, nawet jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej.
Zawierają dużo błonnika, co powoduje, że na dłużej zaspokajają głód, dlatego możemy spożywać także wtedy, gdy stosujemy dietę odchudzającą. Najważniejsze jednak jest to, by zachować umiar, gdyż pyszne suszone owoce, to niestety bomba kaloryczna. Dlatego nie warto sięgać po owoce kandyzowane (które zawierają jeszcze więcej cukru).
Do najzdrowszych i najbardziej popularnych owoców suszonych zaliczamy morele, śliwki oraz jabłka, czyli składniki popularnego świątecznego kompotu z suszu. Przysmaki te powinniśmy jeść nie tylko od święta. Suszone śliwki poprawiają pracę jelit i przyspieszają metabolizm. Na dodatek wspomagają układ nerwowy. Morele to z kolei cenne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jabłka wzmacniają odporność i redukują ryzyko zawału.
Nie zapominajmy, że 100 gram suszonych owoców to prawie 300 kcal, z tego powodu jemy je na sztuki, a nie całymi garściami. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki lub jogurtu.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY: