
Dlaczego warto jeść daktyle?
30 września, 2015Dlaczego warto jeść daktyle?
Skutecznie zaspokajają apetyt na słodycze. Można z nich przygotować zdrowy i szybki deser. Chociaż są bardzo słodkie, nie tuczą, wręcz przeciwnie, jedzone w rozsądnych ilościach pozwalają schudnąć. Sprawdźcie, dlaczego w naszej kuchni nie powinno zabraknąć daktyli.
Suszone daktyle możemy kupić w każdym sklepie spożywczym w ostatnich miesiącach zyskały dużą popularność. Bardzo słusznie, ponieważ są to owoce zdrowe, smaczne i pożywne. Dietetycy polecają je jeść, ponieważ są bogactwem witamin i składników odżywczych. Zawierają między innymi przeciwutleniacze, witaminy A oraz te z grupy B, magnez i żelazo oraz błonnik. Taki skład daktyli sprawia, że mają one dobry wpływ na pracę mózgu, zapobiegają chorobom nowotworowym i wahaniom wagi.
Daktyle możemy jeść codziennie, ale w rozsądnych ilościach, gdyż jeden owoc to około 25 kcal. Są idealnym dodatkiem do owsianki lub musli. Zmiksowane w robocie kuchennym możemy wykorzystać jako zdrowszą wersję karmelu i zrobić z nich smaczny deser. Jeśli owoce są bardzo suche, warto je przed spożyciem namoczyć przez 10 minut z gorącej wodzie.
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru
Jak zrobić burgery wegetariańskie