
DIETA ARBUZOWA – 5 pomysłów na pyszności z arbuzem
7 czerwca, 2017Powoli zaczyna się coroczne arbuzowe szaleństwo! Za co kochamy ten owoc? Odpowiedź jest prosta. Za to, że jest tak zdrowy, pyszny i w dodatku można opychać się nim bez końca, bo ma tylko 30 kalorii w 100 gramach! Mimo wszystko jedzenie go może się ostatecznie znudzić, dlatego przedstawiamy Wam 5 pomysłów na letnie pyszności z arbuzem w roli głównej. Dieta arbuzowa nie musi być nudna!
Arbuzowa sałatka
Instagram/ @swedish_eliza
Składniki:
6 szklanek pokrojonego w kostkę arbuza
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
pół szklanki pokruszonego sera fety
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Ciekawe połączenie smaków, prawda?
Arbuzowy sorbet
Instagram/ @icytaste
Do tego potrzebny nam jest tylko jeden składnik. Czy zgadniecie jaki…?
Pozbawiamy arbuza pestek i w mniejszych kawałkach wrzucamy do blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy, po czym wkładamy do zamrażarki. Co godzinę wyciągamy i mieszamy. Po trzech godzinach jest gotowy do spożycia. Co za orzeźwienie!
Arbuzowy shake (jeżeli jesteś na diecie arbuzowej odpuźć sobie tuczące składniki)
Instagram/ @watermelonmilkshake
Składniki:
2 szklanki zmrożonego arbuza pokrojonego w kostkę
2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
dowolne słodzidło
Wykonanie:
Wszystko miksujemy na gładką masę. Można dodać bitej śmietany.
Arbuzowy drink
Instagram/ @watermelondrink
Składniki (na dwa drinki):
250 ml zmiksowanego arbuza bez pestek
50 ml żurawinówki barmańskiej lub wódki żurawinowej
20 ml soku z cytryny
4 kostki lodu
Wykonanie:
Arbuza bez pestek zmiksować. Do shakera wlać arbuza, żurawinówkę i sok z cytryny, zmieszać. Przelać do kieliszków, do każdego włożyć po 2 kostki lodu. Orzeźwiająca, tania propozycja na wakacyjne domówki.
Arbuzowe lody
Instagram/ @frozenwatermelon
Składniki:
1/4-1/2 szklanki cukru lub miodu
2 szklanki wody
2 torebki herbaty
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki drobno pokrojonego arbuza
Wykonanie:
Zagotować wodę w rondelku. Dodać do niej torebki herbaty, przykryć i zaparzać przez około 10 minut. Wyciągnąć torebki, dodać cukier i wymieszać. Dodać sok z cytryny i odłożyć na bok. Drobno pokrojonego arbuza przełożyć do naczynia od blendera i zmiksować na puree. Sok arbuzowy przelać przez sitko, aby oddzielić miąższ oraz pestki i wlać do herbaty. Dokładnie wymieszać. Herbatę z sokiem arbuzowym wlać do foremek do lodów na patyku i włożyć na całą noc do lodówki. Pyszności!
A Wy macie jakieś pomysły na nietypowe wykorzystanie arbuza w kuchni?
Sprawdź też:
Grill na słodko! Przepisy na grillowane owoce
Opracowanie: Marta Bijan