
Czym kroić zioła?
11 grudnia, 2014Czym kroić zioła?
Zioła bez nich nasza kuchnia straciłaby wyrazistość i aromat. Potrafią nadać potrawom całkiem nowy charakter. Są niezastąpione w przygotowaniu sałatek, kanapek, sosów i pieczeniu. Najlepiej jest sięgać po zioła świeże.
Najszybciej możemy pokroić zioła nożyczkami. Jest to też najbardziej bezpieczny sposób. Specjalne nożyczki do ziół dostępne są w sklepach.
Siekacz do ziół – zaokrąglony siekacz z dołączoną deseczką to bardzo użyteczny przyrząd. Pozwala dokładnie i dosyć drobno pokroić zioła. Jednocześnie niweluje ryzyko skaleczenia. Posiada dwie rączki i dwa ostrza więc kroi szybko i jest bardzo wygodny w użyciu.
Nóż do krojenia ziół – najlepszy jest nóż płaski i szeroki, taki który nie miażdży ziół w czasie krojenia. Ostrze powinno być gładkie, nie polecamy noża w piłką.
Moździerz – ucieranie ziół w tym naczyniu przy użyciu specjalnego tłuczka jest najbardziej efektywna metoda jeśli przygotowujemy sos na bazie ziół. W ten sposób możemy w pełni wydobyć aromat ziół.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Jak przyrządzić idealną sałatkę?