Kuchnia wegetariańska
Strona główna / Zdrowe przepisy / Makarony / Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem
Ciekawym pomysłem na prosty i aromatyczny obiad, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia, będzie makaron tagliatelle z grzybami i boczkiem. By przygotować ten naprawdę sycący makaron z grzybami, wykorzystaj suszone lub mrożone borowiki. Dodając przyprawy takie jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek, sprawisz, że Twoje tagliatelle z grzybami i boczkiem będzie bardziej lekkostrawne.
Składniki:
50 g boczku z komina ZM Pekpol z dodatkiem naturalnych przypraw
400 g makaronu tagliatelle
100 g borowików
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
250 ml słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozmrożenia borowików. Następnie do osolonej wody wrzucamy wstążki makaronu, gotujemy al dente, odcedzamy w durszlaku i hartujemy. Boczek kroimy na paski, a cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażenia, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i wszystko chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę i przyprawiamy sól i pieprz do smaku, a następnie łączymy z makaronem. Po podgrzaniu gotowe danie nakładamy na talerze i na wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym serem.
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia