
7 korzyści płynących z miodu
23 lutego, 20157 korzyści płynących z miodu
Miód to nie tylko sama słodycz ale także samo zdrowie. Wiadomo, że chore gardło najlepiej wyleczy ciepłe mleko z miodem. Lista zdrowotnych zalet tego produktu jest naprawdę imponująca.
Bogactwo witamin i minerałów wchodzących w skład tego produktu, sprawia, że miód od wielu wieków jest uważany za lek na wiele schorzeń i chorób. Przede wszystkim na cenne właściwości antybakteryjne, dlatego działa przeciwzapalnie i pomaga leczyć infekcje.
Chociaż jest bardzo słodki i dostarcza wielu kalorii, nie należy z niego rezygnować w trakcie diety odchudzającej. Miód poprawia bowiem przemianę materii oraz powoduje lepsze trawienie. Warto go stosować go jako naturalny słodzik.
Nie możesz zasnąć? Zanim sięgniesz po środki farmakologiczne, które ułatwiają zasypianie, zjedz łyżkę miodu. Ten słodki produkt pomaga się uspokoić i wyciszyć, a właśnie tego najbardziej potrzebujemy wieczorem.
Miód ma działanie antybiotyczne, dlatego przyspiesza gojenie ran. Można go stosować w leczeniu odmrożeń lub oparzeń.
W powiedzeniu „miód na moje serce" jest sporo prawdy. Ten słodki produkt rzeczywiście wpływa bardzo pozytywnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy.
Pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia pracę wątroby. Nałogowi palacze papierosów lub osoby pijące zbyt dużo kawy, powinny koniecznie włączyć miód do swojej diety.
Powszechnie wiadomo, że jedzenie słodyczy niszczy zęby. Jednak miód (który zawiera cukry proste) zapobiega próchnicy.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Miód Manuka – właściwości zdrowotne