
Witaminy w trosce o odporność
15 kwietnia, 2009Dzieci są szczególnie wrażliwe na zmiany pór roku, temperatury, otoczenia. Wiosna i jesień to najgorszy czas – maluchy często chorują, są marudne, nie chcą jeść. Dlatego czas zadbać o odporność!
Układ odpornościowy osłabia przede wszystkim jednostajna, uboga w witaminy i mikroelementy dieta. Dlatego dziecko powinno jeść dużo warzyw i owoców, które są najbardziej wartościowym źródłem witamin i mikroelementów. Gdy wybór świeżych warzyw i owoców jest ograniczony (zimą, wczesną wiosną), możemy ratować się mrożonkami. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa mrożone gotuje się krócej niż świeże. Mamy także warzywa i owoce dostępne przez cały rok, które jednak często, choć niesłusznie, są niedoceniane. Tymczasem marchew ma działanie przeciwbakteryjne, a jabłka – antywirusowe, dlatego – w pewnym stopniu – chronią przed przeziębieniami.
Niezbędne witaminy
Szczególne znaczenie w diecie przypisuje się witaminie C, która ułatwia wchłanianie żelaza, poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Organizm ludzki nie potrafi jej magazynować, więc dziecko powinno otrzymywać ją codziennie w diecie. Najlepszym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, czarne porzeczki, zielona papryka i natka pietruszki. Dla dziecka w okresie wzrostu szczególnie ważne są też witamina D3 i wapń, które są podstawowym budulcem kości. Znaleźć je można przede wszystkim w mleku i jego przetworach.
Gdy dziecko jest wybredne
Problem jednak w tym, że większość dzieci woli frytki i lizaki niż jabłko, a na widok surówki podnosi krzyk. Tłumaczenie, że to zdrowe, najczęściej na niewiele się zdaje. W takiej sytuacji wyjściem mogą być preparaty wielowitaminowe. Te przygotowane specjalnie z myślą o maluchach mają np. owocowy smak – pomarańczowy, malinowy lub inny, a kolorowe drażetki bardziej przypominają dziecku cukierki niż lekarstwo. Jeśli mimo to masz problem z podaniem tych preparatów, możesz sięgnąć po kolorowe syropy, które smakują jak owocowy soczek i są przeznaczone dla najmłodszych dzieci – już od 1. roku życia.
Co należy wiedzieć o preparatach witaminowych
Podawanie preparatów witaminowych jest zalecane w sytuacji, gdy dziecko ma obniżone łaknienie, często choruje lub jest przemęczone intensywnym wysiłkiem umysłowym bądź fizycznym. Zanim jednak dokonasz zakupu, przyjrzyj się etykiecie i sprawdź skład preparatu. Multiwitaminy dla dzieci powinny zawierać przede wszystkim witaminy A, D3, C, B1, B2, B6, B12, PP oraz wapń i fosfor. Dlaczego właśnie te składniki?
Witamina A – jest niezbędna do normalnego wzrostu oraz budowy mocnych kości i zębów u dzieci, dlatego nazywana jest witaminą wzrostową. Jest konieczna do prawidłowego widzenia. Pomaga utrzymać w zdrowiu skórę oraz chroni nabłonek jamy ustnej, nosa, gardła, płuc, dróg moczowych i przewodu pokarmowego przed infekcjami.
Witamina B1 (tiamina) – pomaga w prawidłowym wykorzystaniu węglowodanów. Wpływa na zdrowy układ nerwowy, mięśnie i prawidłową czynność serca.
Witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w wykorzystaniu węglowodanów, tłuszczów i białek oraz w produkcji energii w komórkach zużywających tlen. Jest więc niezbędna dla dzieci, które dużo ćwiczą i ruszają się.
Witamina B6 (pirydoksyna) – bierze udział w przemianie białkowej, w powstawaniu czerwonych krwinek i przeciwciał, wpływa na zdrową skórę i prawidłowe trawienie. Jest również ważna dla prawidłowego działania układu nerwowego i pracy wielu hormonów. Jej brak powoduje stany zapalne skóry oraz zapalenie błon śluzowych, zaburzenia trawienia, niedokrwistość, zaburzenia nerwowe i ogólne osłabienie.
Witamina B12 (cyjanokobalamina) – bierze udział w wytwarzaniu materiału genetycznego komórek, a więc wpływa na wzrost i rozwój organizmu. Szczególnie uzależniona od tej witaminy jest synteza czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Bierze również udział w wykorzystaniu kwasu foliowego i węglowodanów dostarczanych z dietą i jest konieczna do utrzymania zdrowego układu nerwowego. Niedobór jej powoduje powstawanie niedokrwistości.
Witamina PP (niacyna) – odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu energii oraz wspomaganiu oddychania komórek. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego oraz trawiennego. Jej brak objawia się m.in. biegunkami.
Witamina C (kwas askorbinowy) – wpływa na wzrost i utrzymanie zdrowych kości, zębów, dziąseł, więzadeł i naczyń krwionośnych. Jest potrzebna do prawidłowego przyswajania żelaza. Przyspiesza gojenie ran. Jednak jej głównym zadaniem jest utrzymanie odporności organizmu. To jej brak powoduje, że dzieci często się przeziębiają, są podatne na infekcje.
Witamina D3 – jest niezbędna do rozwoju mocnych zębów i kości. Wpływa na ich mineralizację. Wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu.
Wapń – to składnik mineralny stanowiący ponad 90% masy kości i zębów. Jest niezbędny do tworzenia i utrzymania silnych kości i zdrowych zębów, przenoszenia impulsów nerwowych i pracy mięśni. Bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi.
Fosfor – jest obecny we wszystkich komórkach organizmu. Wspomaga wzrost kości i zębów. Odgrywa też ważną rolę w pracy mięśni i nerek.
- Przeczytaj:
- Jak powinna się zmienić nasza dieta zimą?
- Odporność z grządki
- Fakty i mity o odporności
- Odporność przedszkolaka
- Kiedy są potrzebne witaminy?
- Koktajle na odporność