
Diety
Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / Czy warto codziennie jeść jabłka?
Jabłko – zakazany owoc, o niezwykle silnej i raczej niepochlebnej symbolice w kulturze. A jaką odgrywa rolę w naszej diecie? Czy warto codziennie jeść jabłka? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie? Niech nie zwiodą Was kulturowe „łatki”. Bierzemy dziś pod lupę ten wyjątkowy owoc, który skrywa w sobie moc nieocenionych wartości dla naszego zdrowia i… wyglądu.
Jabłka to jedne z najbardziej dostępnych (przez cały rok), najczęściej uprawianych i najchętniej jadanych na całym świecie owoców. Nie bez powodu też stare angielskie przysłowie mówi: „Jedno jabłko dziennie pozwala uniknąć lekarza”. Przeczytaj, co stanie się z Twoim ciałem, gdy będziesz codziennie jeść jabłka.
Jednym z największych sekretów jabłka jest jego wartość odżywcza. Te „zakazane owoce” doskonale zaspokajają nasz głód, dostarczając jednocześnie bardzo ważnych mikroelementów dla naszego organizmu. Jedno jabłko codziennie to prawdziwy zastrzyk wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jedząc codziennie jedno przeciętne jabłko dostarczamy organizmowi około 25 gramów węglowodanów, 4,5 g błonnika, 5% dziennego zapotrzebowania na miedź, 9% witaminy C, 4% potasu i 3% witaminy K. A warto dodać, że ten niedoceniany na co dzień owoc ma jedynie około 90 kalorii! Ponadto jabłka są źródłem cennych dla zdrowia antyoksydantów, takich jak kwercetyna, kwas kawowy i epikatechina. To wystarczające powody, dla których warto codziennie jeść jabłka.
Jabłko to owoc wyjątkowy pod każdym względem. Czy wiedziałeś, że jedząc jabłka codziennie chronisz się tym samym przed chorobami nowotworowymi? Badania dowiodły, że jabłka zawierają kilka związków, które zapobiegają powstawaniu nowotworów złośliwych. Za uzdrawiający sekret jabłek odpowiadają między innymi antyoksydanty i flawonoidy. Te roślinne substancje odżywcze zmniejszają stany zapalne oraz wykazują silne działanie przeciwutleniające. Jedząc jedno jabłko, dostarczamy organizmowi 500 mg flawonoidów, co stanowi dzienną dawkę tych związków, niezbędną do ochrony przed chorobami, m.in. nowotworami.
Codziennie spożywanie jabłek chroni nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale również zmniejszenia ryzyko wystąpienia kilku przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca. Naukowcy udowodnili związek pomiędzy spożywaniem owoców i warzyw o białym miąższu, w tym jabłek, a obniżonym ryzykiem udaru mózgu. Dzieje się tak również dzięki obecności bezcennych dla zdrowia flawonoidów w jabłkach, które chronią serce i zmniejszają stany zapalne. Ukryte w tych owocach substancje fitochemiczne obniżają dodatkowo poziom cukru i cholesterolu we krwi, dlatego są idealne dla diabetyków. Jedząc codziennie jabłka, dostarczamy także organizmowi rozpuszczalnego (obecny w miąższu) i nierozpuszczalnego (obecny w skórce i nasionach) błonnika, niezbędnego w procesie trawienia i profilaktyce takich chorób, jak otyłość, zaparcia, cukrzyca.
Jeśli nadal zastanawiasz się, czy warto codziennie jeść jabłka, z pewnością zaskoczą Cię inne, nieoczywiste korzyści wypływające ze spożywania tych wartościowych owoców. Ze względu na bogactwo właściwości odżywczych, jabłka okazują się skuteczną pomocą w odchudzaniu. Te zdrowe i soczyste owoce wywołują uczucie sytości i dostarczają energii, dzięki czemu pozwalają ograniczyć ilość spożywanych na co dzień kalorii, a w efekcie zrzucić zbędne kilogramy. Jabłka wzmacniają również kości, co zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, są polecane także astmatykom. Ale to nie wszystko! Badania wykazały, że jabłka zmniejszają stres oksydacyjny, spowalniają oznaki starzenia i zwiększają sprawność umysłową. Pozytywnie wpływają na naszą produktywność, poprawiają pamięć – są wskazane przed intensywną pracą lub treningiem. Dobre zdrowie, piękny wygląd i zastrzyk bezcennej energii to zdecydowanie dobre powody, dla których warto codziennie jeść jabłka!
Tekst: Monika Laskowska-Baszak
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia