
DOBRE SAMOPOCZUCIE
Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / Czerwone, białe czy różowe? Sprawdzamy, które wino jest zdrowsze
Spędzenie wieczoru z kieliszkiem ulubionego wina jest zawsze miłe. Ale oddając się tej przyjemności, najczęściej nie myślimy o konsekwencjach takich wieczorów… I nie chodzi tylko o poranny ból głowy, który dotyka niejednego z nas. Jaki wpływ ten napój będzie miał na nasz organizm, zależy od wielu czynników, w szczególności od jego gatunku. Znając różnice, możesz uchronić się przed niechcianymi kaloriami, a nawet poprawić kondycję swojego ciała. Przyjrzyjmy się winom pod względem zawartych w nich kalorii oraz pożyteczności dla naszego zdrowia.
Średnio jeden mały (około 175 mililitrów) kieliszek tego wina zawiera około 148 kalorii. To tyle, ile garść migdałów lub paczka popcornu. Duża szklanka – 250 mililitrów – zawiera już 211 kalorii – czyli tyle, co łyżka masła orzechowego lub cały talerz jabłek. A w butelce wina mamy aż 644 kalorie. Jest to równoważne z zawartością cheeseburgera i porcją frytek.
Jeśli chodzi o pożyteczność tego trunku, to wśród wszystkich odmian czerwień – pomimo że jest najbardziej pożywna, to i najzdrowsza! Wykazano, że wspomaga organizm w walce z rakiem, a także świetnie wpływa na ciśnienie i pracę mózgu. Czerwone wino zawiera więcej składników odżywczych (resweratrol oraz kwercetyna – najsilniejsze przeciwutleniacze) i spożywanie go w niewielkich ilościach wspomaga zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym.
W 175 mililitrach znajdziemy 142 kalorie – to tyle, ile na przykład w jednym dużym bananie. Duża butelka zawiera około 605 kalorii. Można powiedzieć, że jest to cały posiłek z lodami karmelowymi. Niestety, oprócz bogatego smaku, białe wino ma niewiele właściwości prozdrowotnych i pod względem pożytków dla naszego zdrowia znacznie odstaje od czerwonego. Jednak mimo to wino przedłuża życie – i to nie jest aforyzm, ale udowodniony fakt.
A co zyskują miłośnicy lampki schłodzonego różowego wina w weekendy? Przyjrzyjmy się. Mały kieliszek – prawie jak w przypadku czerwonego wina – ma 147 kalorii. Pomyśl, może warto zastąpić wino filiżanką ulubionego cappuccino? Pod względem zawartości kalorii napoje te są takie same, z tą różnicą, że po lampce wina ma się ochotę na małą drzemkę, zaś po kawie – wręcz przeciwnie, możesz poczuć przypływ energii i sił.
Pozytywne właściwości różowego wina wynikają (tak jak w przypadku czerwonego) z zawartych w skórkach winogron antyutleniaczy – polifenoli i resweratrolu. Substancje te w największym stężeniu przenikają do wina czerwonego, najmniej do białego, ponieważ to fermentuje bez udziału skórek owoców. Różowe wino zatem zajmuje drugie miejsce w zestawieniu – dobroczynnych składników ma mniej niż czerwone, jednak więcej niż białe.
Zdjęcia: IG @nycbambi
Tekst: Tatiana Wiszniewska
Jeśli zainteresował Cię temat wina, być może zafascynują Cię również te artykuły:
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia